Військовий експерт Олександр Мусієнко поміркував над тим, наскільки законно з боку Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ) вводити війська на територію Казахстану.

Про це він розповів у програмі «Що далі?» на каналі «Знай 24».

Як розповідає експерт, військовий контингент ОДКБ складається приблизно з 30 тисяч людей, окрім яких є також миротворці. «Війська ОДКБ можуть захищати чийсь суверенітет, допомагати відбивати напад ззовні, охороняти кордони, боротися з тероризмом», - пояснює він.

Водночас Олександр Мусієнко вказує на те, що ці сили не призначені для того, аби придушувати протести чи захищати владу. Аби не бути голослівним, він посилається на статут ОДКБ та договір про створення організації: ніде про це не йдеться. До того ж, підкреслює гість програми, у документах ОДКБ прописане визначення тероризму і сьогоднішні повстання в Казахстані під нього аж ніяк не підпадають.

А відтак він робить висновок, що застосування миротворчих сил ОДКБ в Казахстані – це спроба легалізації російської військової присутності на території інших держав. «Росії потрібна хоч якась легітимація свого втручання. Насамперед усе було інакше: потрібно узгодити введення російських військ як миротворчих сил», - пояснює Олександр Мусієнко. Отже, підсумовує експерт, зараз це все просто надзвичайно швидко оформлюється рішенням ОДКБ.

Популярні новини зараз
Українців зобов'яжуть сплатити податки за квартири минулих десятиліть Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, казахський політик Мухтар Тайжан заявив, що до повстання казахів підштовхнуло подорожчання газу.

Також Знай.ua писав про те, що у Черкасах активісти та представники Нацкорпусу вийшли на акцію у підтримку жителів Казахстану.