Про це повідомив у Facebook очільник міністерства Олександр Кубраков.

«Наш план на цей рік — максимально оцифрувати державні послуги для моряків, вивести їх на якісно новий рівень та мінімізувати корупційні ризики», - сказав він.

Він написав, що ще влітку було викрито незаконну схему з оформлення дозвільних документів моряків. Вона щороку приносила організаторам до $150 млн, тоді як для моряків створювались умови, в яких для позитивного результату тесту чи отримання документів потрібно було сплачувати посередникам. Крім того, дані моряків повністю опинилися у руках приватних осіб.

«Реєстр вдалось повернути державі, однак працювати з такими даними було, фактично, неможливо. Тому разом із Мінцифрою та проєктом USAID/UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS» ми розпочали непростий процес відновлення реєстру та створення нового інформаційного продукту», - написав Кубраков.

Так, вже було оголошено тендер на розробку першої черги модуля дипломування моряків, а також державних електронних послуг для моряків на порталі «Дія». Також з листопада знов запрацювали ключові інформаційні системи на базі Інспекції з питань підготовки та дипломування моряків.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

«Треба розуміти, що йдеться про тимчасові заходи - адже неможливо змусити працювати ефективно інструменти, які 5 років розроблювались під корупційні інтереси. Тому наша команда обрала системне рішення — повну перебудову та діджиталізацію сфери дипломування моряків», - наголосив голова Мінінфраструктури.

Він заявив, що міністерству вже вдалося досягти успіхів і за іншими напрямками. Так, було подовжено термін дії раніше виданих документів моряків до липня 2022 року. Запроваджено проєкт із тестування моряків на базі міжнародної системи Crew Evaluation System 6.0.

Паралельно Верховна Рада скасувала обов’язкову періодичну атестацію моряків у разі наявності безперервного стажу роботи на судах.

«Україна нарешті розпочинає процес приєднання до міжнародних конвенцій і зменшує бюрократичний тиск на моряків. І звісно ж, ми дуже чекаємо від народних депутатів дотримання обіцянки про проведення окремого «морського дня» у стінах парламенту для прийняття додаткових довгоочікуваних рішень», - резюмував Кубраков.