Про це написав голова Комітету з енергетичного права Національної асоціації адвокатів України Олександр Трохимець.

"Якщо цивілізовані країни вирішують такі питання шляхом надання адресних субсидій відповідним верствам населення і бізнесу, то українська влада діє неправовим способом, При цьому ще сильніше посилюючи соціальну, енергетичну та економічну кризи в країні», - написав він.

На думку Трохимця, ці ініціативи уряду порушують Конституцію України, оскільки вони обмежують свободу законної підприємницької діяльності та право приватної власності, а також обмежують конкуренцію і фактично здійснюють експропріацію газу приватних компаній.

Також Трохимець підкреслив, що був порушений закон "Про ринок природного газу", яким не передбачені повноваження Кабміну на введення регулювання цін на газ, і яким закріплено принцип вільних цін і вільного обігу товарів, включаючи способи їх реалізації.

За його словами, задоволення публічних інтересів має здійснюватися за рахунок державної допомоги з бюджету або покладання особливих зобов'язань, з обов'язковим визначенням джерел фінансування і порядку компенсації, і тільки після консультацій з Секретаріатом Енергетичного Співтовариства.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Нагадаємо, 30 грудня Кабмін прийняв постанову, якою зобов'язав приватні компанії в Україні продавати до 20% свого газу за пільговою ціною агрохолдингам і компаніям-виробникам хлібопродуктів, молочної продукції та іншого.

Пізніше Мінагрополітики оприлюднило перелік компаній, які мають право на пільговий газ. У список з 6000 компаній увійшли найбільші агрохолдинги країни.

Асоціація газовидобувних компаній заявила, що рішення уряд Про часткову експропріацію газу призведе до падіння видобутку на 1 млрд м3, а європейські трейдери відреагували на ініціативу реекспортом газу назад в Європу.