Про ситуацію в Україні та зміни у шкільній освіті, заплановані на 2022 рік розповів на своїй сторінці в Facebook депутат Київради VIII скликання Костянтин Яловий.

За його словами, сьогодні, у вік новітніх технологій та штучного інтелекту, 262 мільйони дітей на планеті не відвідують школу, а 750 мільйонів дорослих - не вміють читати і писати. Також менше, ніж одна з п’яти країн гарантує повноцінну безкоштовну обов’язкову освіту. Про це свідчать дані ЮНЕСКО.

«Що стосується України, ми посідаємо 9 місце в світі за рівнем грамотності. Читати та писати вміють 99,7% українців віком від 15 років і старше. Попри те за індексом рівня освіти Україна займає усього 48 місце серед інших країн», - казав Костянтин Яловий.

Він нагадав, що Міністерство освіти та науки оприлюднило пріоритетні завдання для середньої освіти на 2022 рік. Тож що чекає на учнів та вчителів українських шкіл з вересня цього року?

  • Реформа базової школи передбачає нові освітні програми для 5 класів. Інтегровані курси об’єднають звичні предмети, наприклад, історію України та світу.
  • Також учнів 5-х класів поступово переводитимуть від рівневого (П - початковий, С - середній, Д - достатній, В - високий) до бального оцінювання.
  • Фізична активність п’ятикласників не вичерпуватиметься фізкультурою. Окрім цього будуть запроваджені ранкова гімнастика, фізкультхвилинки під час уроків, активні перерви, години здоров’я та інше.
  • Підручники матимуть інтерактивні електронні додатки для дистанційного навчання. У 2022 році планують розробити критерії для таких додатків.
  • У рамках цифровізації освіти до кінця року кожного вчителя обіцяють забезпечити ноутбуком, а усі школи під’єднати до інтернету зі швидким доступом.
  • На платформі Всеукраїнської школи онлайн в 2022 році розмістять додаткові матеріали і курси для вчителів, а також почнуть готувати уроки для початкової школи.
  • Учителі, які вперше приходять до школи, матимуть протягом року наставників, які консультуватимуть, відвідуватимуть уроки, допомагатимуть за потреби в підготовці до занять.

«Попри усі позитивні зміни, в системі шкільної освіти залишається немало проблем: недостатнє фінансування та технічне оснащення, нестача кваліфікованих кадрів, недостатньо ефективне дистанційне навчання, невисокі зарплати вчителів тощо. З нагоди свята хочу побажати, щоб усі ці проблеми Україна вирішила якомога швидше, а освіта, яку отримують наші діти, була б одною з найякісніших в світі», - зазначив Костянтин Яловий.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще