Про це вона розповіла на каналі «Акценти».

«Українці платитимуть за газ за минулі роки. Таке рішення вже ухвалив уряд. З січня українцям доведеться платити не лише за розподіл газу за новими тарифами, а й доплатити частину коштів за температурні коефіцієнти», - повідомила Любов Рибалко.

Журналістка розповіла, що таке рішення ухвалив Верховний Суд у справі газового протистояння між споживачами та облгазами. За її словами, стандартними умовами для постачання газу вважаються температура повітря плюс 20 градусів та атмосферний тиск 760 мм ртутного стовпа.

Але, зазначає Любов Рибалко, у зимовий період газ стискається, а літній – розширюється. Вона додала, що для того, щоб привести обсяг палива до названих умов, показання лічильника множать на відповідний коефіцієнт, що коливається в залежності від календарного місяця.

«Відповідно взимку використовуються підвищені коефіцієнти, за рахунок чого й оплата за газ вища, а влітку – навпаки. Але чому температурні коефіцієнти не вважали раніше, спитайте ви. Так от, Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, заборонила облгазам робити ці донарахування для населення ще у 2018 році», - розповіла Любов Рибалко.

Популярні новини зараз
Від +20 до заморозків: українців чекають різкі зміни погоди Почнуть мобілізувати з 1 жовтня: кого чекає повістка та ВЛК Ціни різко пішли вниз: вартість нерухомості стрімко падає США застерегли Зеленського від спроб звільнити Буданова, – Джейсон Смарт
Показати ще

За її словами, тоді регулятор зазначив, що різниця у коефіцієнтах уже включена до тарифів за паливо. Журналістка додала, що багато споживачів звернулися до суду, щоб не платити необґрунтовані нарахування, але газовики подали зустрічний позов та домоглися повернення доплати за температурну різницю.

«І тепер Верховний суд повернув доплати за температурні коефіцієнти та зобов'язав усіх сплачувати ті суми, які їм нарахують додатково. Тобто тепер облгази зможуть цілком законно нараховувати додаткові суми за попередні роки. Таким чином, на нас чекає не просто підвищення ціни на газ, ми додатково платитимемо за «борги» давно минулих років», - пояснила Любов Рибалко.

Як повідомляв Знай.ua, Попенко розповів, на скільки зросте тариф на газ.

Також Знай.ua писав про те, що Котенкова розповіла про наслідки високих тарифів за опалення для бізнесу.