А також ставить під загрозу синхронізацію енергетичної системи України з європейською енергосистемою ENTSO-E.

Про це йдеться в листі "Першої Енергетичної асоціації України" до міністра енергетики Германа Галущенка та голови Нацкомісії з регулювання енергетики та комунальних послуг Валерія Тарасюка.

"В останні два тижні на ринку «на добу вперед» (РСВ) відбулося два значних цінових провалу. За даними "Оператора ринку", ціна на РСВ з 26 січня по 30 січня знизилася на 30% - до 1981 гривень/МВт-год, з 1 лютого по 5 лютого - на 40% (до 1560 гривень/МВт-год). Природа цінових провалів на РСВ і внутрішньодобовому ринку-штучна, в їх основі маніпуляції і спотворення ціноутворення», - йдеться в ньому.

Відзначається, що через маніпуляції українські енергогенеруючі компанії змушені працювати в збиток, що призведе до неможливості закуповувати вугілля і проводити ремонтні кампанії на теплових електростанціях при підготовці до наступного опалювального сезону.

Додатковим фактором обвалу ціни на РСВ є комерційний імпорт електроенергії з Білорусі та робота атомної генерації всіма 15 енергоблоками.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі
Показати ще

ПЕАУ підкреслила, що для виконання планових заходів з підготовки енергетичної системи України до синхронізації з енергосистемою континентальної Європи ENTSO-E критично важлива стабілізація фінансового стану енергетичних компаній.

Асоціація просить Галущенка і Тарасюка обмежити імпорт електроенергії з Росії та Білорусі в години мінімального навантаження, вжити заходів проти маніпуляцій на ринку електроенергії, а також ввести нову допоміжну послугу - «надання гарантованого резерву потужності», яка дозволить акумулювати кошти для накопичення вугілля і проведення ремонтів на ТЕС.

Раніше депутат Людмила Буймістер зазначала, що імпорт електроенергії з Білорусі призводить до зупинки українських електростанцій.

За її словами, імпорт проводиться через арабську фірму-посередника. І тільки в січні імпорт білоруської електроенергії через арабського посередника завдав збитків енергосистемі України на 1,3 млрд гривень (близько 46 млн доларів).