Про це він розповів у новому випуску програми «Імунітет» з ведучою Любов'ю Завальнюк.

«У кожного сімейного лікаря є 1 800 пацієнтів, а це досить велика кількість, особливо якщо ці пацієнти звертатимуться одноразово та постійно. Сімейний лікар – це не терапевт, бо в Україні відбулася реформа. І сімейна медицина – це медицина, яка представлена у всьому світі, така система є робочою та дуже зручною для пацієнта. Сімейний лікар відрізняється від терапевта тим, що терапевт – це лікар, який веде тільки дорослих, а сімейний лікар веде всю сім'ю. Він знає всі захворювання сім'ї, зокрема спадкові, знає історію цих захворювань», - повідомив Володимир Голокоз.

Лікар сказав, що сімейний лікар веде всю сім'ю не лише через захворювання, а й проводить профілактичні дії. При цьому у сімейного лікаря, вважає він, глибша підготовка, ніж у терапевта. А у вузах, коли готують сімейних лікарів, підкреслив він, роблять акценти на тому, що вони мають лікувати ті основні патології, які раніше передавались терапевтом до вузьких фахівців. Такі захворювання, як цукровий діабет або серцево-судинні захворювання, підтвердив він, зараз лікує сімейний лікар, якщо там немає якихось супутніх патологій та ускладнень.

«Це і є основною відмінністю сімейного лікаря від терапевта. Це складна робота і в класиці сімейний лікар – одна з найважчих спеціальностей. Тому що тобі потрібно постійно тримати руку на пульсі, адже медицина йде семимильними кроками і сімейний лікар має бути постійно у трендах та вивчати щось нове. Тому що сімейний лікар – це не якась вузька область, а це всі області, у тому числі хірургія. Адже якщо сімейний лікар працює в селі і там відсутні вузькоспрямовані спеціалісти, то він має надати хірургічну допомогу. І навіть брати гінекологічні мазки – це все входить до функцій сімейного лікаря, тому навантаження йде колосальне», - резюмував Володимир Голокоз.

Раніше Знай писав, доктор Євген Комаровський розповів, як вилікувати кашель у дитини: повинен знати кожен батько.

Також ми писали, що Комаровський назвав головні правила при харчовому отруєнні: які симптоми і як допомогти дитині.