Адже він може призвести до втрати Україною окремих напрямків плавання та знищення лінійного судноплавства. Про це йдеться у зверненні Українського національного комітету Міжнародної торгової палати (ICC Ukraine) до міністра інфраструктури Олександра Кубракова.

«Зміни, що передбачені проєктом наказу, знищують лінійне судноплавство, оскільки реєстрація ліній згідно з новою інструкцією унеможливлює подальше використання лінійного судноплавства. Наслідком відповідних штучних перешкод для функціонування системи ліній закордонного плавання, може стати втрата Україною окремих напрямків плавання та падінням конкурентоспроможності», - наголошують у ICC Ukraine.

У Комітеті зазначили, що зміни до Інструкції є необґрунтованими і неоднозначними для трактування (зокрема, положення щодо заміни судна-субституту, нового формату звітності, реєстрації лінії та інших норм). Як наслідок, при практичній реалізації будуть створені численні додаткові перешкоди для бізнесу, що унеможливлюють реєстрацію ліній закордонного плавання.

У ICC Ukraine надали МІУ свої пропозиції щодо доопрацювання проєкту. Серед пропозицій – не обмежувати десятьма календарними днями строк заходження судна до порту, та передбачити можливість щодо залучення судновласником для роботи на лінії закордонного плавання судна-субститути такого самого типу, як лінійні судна. Крім того, недоречною є вимога вказувати послідовність заходження до портів. А збільшення терміну з одного місяця до одного кварталу повністю унеможливлює складання лінійних розкладів, з усіма відповідними негативними наслідками.

«Проєкт наразі не відповідає вимогам Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» (далі — Закон), адже аналіз регуляторного впливу (АРВ) станом на сьогодні на сайті МІУ у встановленому Законом порядку не розміщено. Також він створює перешкоди для розвитку господарської діяльності у сфері вантажних перевезень морським транспортом», - підкреслили у ICC Ukraine

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників
Показати ще

У Комітеті переконані, що у поточній ситуації влада має проводити державницьку політику, яка буде направлена на покращення економічної ситуації в країні, а не наносити збиток провідним галузям в т.ч. експортоорієнтованим, та економіці України шляхом створення загроз щодо подальшого функціонування судноплавних ліній в Україні.

«Знищення ж судноплавних ліній погіршить ситуацію із забезпеченням флоту для українського експорту за основними номенклатурами вантажів та призведе до катастрофічних наслідків для економіки України. Тому ІСС Ukraine звернувся з офіційним листом до Міністерства інфраструктури з проханням утриматись від прийняття Проекту наказу в поточній редакції», - резюмували у ICC Ukraine.

Раніше галузеві експерти застерігали, що проєкт наказу МІУ щодо лінійного судноплавства, загрожує країні втратою частини ліній, падінням експорту та обваленням курсу гривні. А екс-міністр інфраструктури України Володимир Омелян заявив, що ініціатива МІУ – це свідчення того, що відомство множить бюрократичні процедури замість того, щоб розвивати морську галузь України.