Також фахівці займаються розшуком майна тих, хто причетний до військової агресії Росії, встановлює канали фінансування диверсантів, колаборантів, сепаратистів і протидіє обходу санкцій за допомогою криптовалюти.

Про це йдеться у звіті Держфінмоніторингу.

Так, за 58 днів війни вдалося:

За участю Держфінмоніторингу призупинено членство РФ комітеті Ради Європи MONEYVAL. Таким чином, РФ не може брати участь у засіданнях Ради Європи з протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму.

З 5 березня підрозділ фінансової розвідки РФ позбавлено права і можливості здійснювати обмін інформацією в рамках Егмонтської групи (направляти Запити з питань фінансової розвідки в міжнародні Іноземні ПФР і отримувати відповіді). Після розкриття фактів Бучанської різанини керівництву Егмонтської групи направлено додаткове звернення від 4 квітня.

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Держфінмоніторинг направив звернення з проханням виключити РФ з FATF і включення РФ в чорний список FATF. На підставі звернень 4 березня FATF опублікував публічну заяву у зв'язку з трагічними подіями в Україні.

Враховуючи відсутність чітких кроків і невизначеність FATF щодо санкціонування РФ і РБ Держфінмоніторинг направив звернення до арезиденту FATF 25 березня і 4 квітня.

Ще одне звернення направлено через Главу MONEYVAL 31 Березня. Воно адресоване співголовам контрольної групи з міжнародного співробітництва FATF (ICRG) з метою розгляду нею питання включення РФ в чорний список FATF і виключення з FATF. Враховуючи кричущі факти вбивства армією РФ мирних людей у передмісті Києва направлено додаткове звернення від 4 квітня.

21 квітня на засіданні міністрів країн-членів FATF прийнята декларація і

Стратегічне бачення розвитку системи на період 2022-2024 року. У декларації FATF в черговий раз заявила, що вторгнення РФ в Україну суперечить основним принципам FATF і є грубим порушенням зобов'язань.

Розроблено, доповнено та підтримано петицію щодо включення РФ до чорного списку FATF.

13 квітня Держфінмоніторинг отримав від Секретаріату MONEYVAL інформацію,

що робоча група ICRG почала процедуру розгляду питання по РФ. Орієнтовно

7 і 9 червня відбудеться обговорення цього питання.

Налагоджено робочий контакт з віце-прем'єр-міністром з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України з метою координації дій щодо санкціонування РФ з боку FATF. Також відправлені листи до європарламентарів.

Проводиться постійна комунікація з МЗС України. Мета-донесення до посольств України за кордоном необхідності ще більш активно доносити до іноземних партнерів інформацію про ризики транзакцій, які проводяться в інтересах і за участю росіян.