Свою думку він висловив в ефірі програми «Особистість» з Сергієм Дойком.

«Колись один класик, думаю, в Італії сказав про те, що ми (італійці, - ред.) створили об’єднану Італію, об’єднали країну, залишилося створити італійців. Ми (українці, - ред.) так само допустили велику помилку. Ми відновили українську державність, проголосили, але українську націю українців не створили», - заявив Микола Томенко.

Він навів приклад, чому не вдалося створити націю.

«А як ми українську націю могли створити, коли у нас 12 тисяч приходів, ви приходите, а вам кажуть: “українською мовою не можна молитися”. Так це в Середньовіччі Європа ще перейшла, що можна спілкуватися з Богом без посередника і своєю рідною мовою. А ми ще у 21 столітті, нам не дозволили спілкуватися рідною мовою у деяких церквах», - додав він.

За його словами, історія та традиції – оце дуже важливо, територія українського світу.

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

«Про стіну. Я за стіну. Світоглядну. Умовно кажучи, якщо десь у Польщі буде йти росіянин і українець, то за формальними ознаками, за мовою, за поведінкою поляк чи американець скаже: “Це українець. Він принципово відрізняється”. Я ніколи не заставляв нікого у мовному питанні, але за кордоном ви повинні думати. Народ не розуміє зараз, чи ти з України приїхав чи з Росії. Ви не можете два речення українською сказати? Це пароль, що ти українець. Це велика нація, героїчна, а не антинація», - резюмував він.

Нагадаємо, раніше Знай.ua повідомляв, що Микола Томенко дав поради, як Україна має працювати й перемагати на фронті світової культури.