Як повідомляє Центр інформації Української Православної Церкви про це сказав керуючий справами УПЦ митрополит Антоній (Паканич), пояснюючи значення молитви «Отче наш».

«За зауваженням святих отців, прохання «Хліб наш насущний подай нам сьогодні» наче розділяє молитву Господню на 2 частини: якщо в першій частині, що включає в себе перші 3 прохання, ми молимося за Небесне, про Боже, то в другій частині, що складається з 4 прохань, просимо про земне, про наше, людське. І тим самим показуємо, що людина має на перше місце ставити духовні цінності і лише потім дбати про матеріальне», - нагадав митрополит Антоній.

Владика пояснив, що у поняття «хліб насущний» є два значення: буквальне та алегоричне, земне та Небесне.

«Святитель Іоанн Златоуст стверджує: прохання про хліб насущний – це прохання про хліб повсякденний, тобто про все те, що необхідно для нашого життя в даний момент. А святитель Григорій Ніський додає: молячись Богу про хліб насущний, ми просимо Його тільки про найнеобхідніше», - пояснив керуючий справами УПЦ.

Митрополит Антоній звернув увагу, що багато святих отців розуміють під поняттям «насущний хліб» єдину їжу, яка потрібна для духовного життя і спасіння – Святу Євхаристію.

Популярні новини зараз
Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Владика наголосив, що у молитві «Отче наш» людина не просить про щось наперед, на завтра, а лише про те, що необхідно сьогодні.

«Священномученик Кіпріан Карфагенський каже: хто є істинним учнем Христа, той має просити тільки денного харчування і в молитві не простягати далі своїх бажань. При цьому священномученик пояснює, чому християнин не може просити собі благ на майбутнє: було б суперечливо, якби ми просили у Бога продовольства на довгий час і водночас молилися за скоре пришестя Христа», - підсумував митрополит Антоній.