Про це він розповів для видання «Утро Февраля».

Як пояснює політолог, росія побудувала такі соціальні стосунки з іншими країнами і з Україною зокрема, де вона дивиться зверхньо на інші народи.

«Як пише Ханна Арендт – це ж так привабливо ототожнювати себе з імперською нацією. Стаєш більше, ніж ти є насправді. І що менше ти, то легше, то більше захоплює тебе це величезне почуття приналежності до імперської нації. І коли це втрачається – раптом сталося, відбувалося протягом усього 1991 року, впала конструкція – це колосальна травма», - розповідає Георгій Сатаров.

Тим не менш, зазначає соціолог, коли він був у Литві ще за радянської влади, не відчував такого зверхнього погляду зі свого боку. Аналогічно, додає він, є і з Україною, не можна сказати, що це народ несамостійний.

«Так само, як і історія України. І вже вона точно давніша за Московське князівство. Мені все це було дуже цікаво! Дізнаватись, з людьми знайомитися. З культурою, з їхньою думкою», - каже Георгій Сатаров.

Популярні новини зараз
Перевіряйте банківську картку: українцям додатково виплатять по 4000 гривень Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

За його словами, при демократичному режимі відносини вибудовуються за горизонтальною системою, а при тоталітарному чи авторитарному – за вертикальною. Водночас Україна, каже політолог, за часи своєї незалежності, а то й швидше, змогла зрозуміти, чому важливо будувати саме горизонтальні відносини, що видно по реакції на події, які відбуваються.

Натомість у росії, додає він, люди просто розуміють, хто при владі, а відтак, як і діяти в цій ситуації.

«Звичайно, ми бачимо тих, хто малює Z машинами. Їх дуже мало. Дуже мало. Я за весь час війни бачив штук п'ять у Москві. Три з них були в колоні сміттєзбиральних машин. За три місяці. Це певний сигнал. «Вітер з вашого боку дме, і, якщо мене запитають, я знаю, що відповісти при опитуванні, але щось запах мені не дуже подобається», - пояснює Георгій Сатаров.

До того ж він вказує на кардинальну різницю між ядерним електоратом путіна і Єльцина. За словами соціолога, Єльцин мав підтримку у великих містах серед освічених людей, а путін – серед переважно бідного населення, а також тих людей, які служать всередині системи.

«Бідні малоосвічені сільські старенькі – найядерніший електорат Путіна. Сільські мешканці, малі міста. І це не випадково – це частина такого патріархального мислення, яке орієнтоване на пана, на владу», - підкреслює Георгій Сатаров.

Як повідомляв Знай.ua, у німецькій компанії заявили, що можуть відправити в Україну модернізовані бойові машини.

Також Знай.ua писав про те, що Кім розповів, як звільнятимуть Херсонщину.