Про це він розповів у програмі Максима Яли «Діалоги».

На думку радника, треба говорити про вступ до НАТО, а не про альтернативи, інші гаранти, нову систему безпеки.

«І Штати говорили, і європейці, що жодної нової системи безпеки спеціально для України ніхто не створюватиме. А якщо її буде створено, то вона буде беззубою. Є система безпеки, яка показала свою ефективність – це НАТО з п'ятою статтею. З цією п'ятою статтею на жодну країну НАТО за весь час існування НАТО ніхто не нападав», - наголошує Павло Жовніренко.

Також він зазначає, що рішення в НАТО ухвалюють усі країни консенсусом, саме тому з Угорщиною треба говорити без скандалів. До того ж, зазначає гість програми, в ЄС також діє правило консенсусу, але навіть із нафтовим ембарго для деяких країн зробили виняток, тобто консенсус дотримано, але враховано й інтереси країн.

«Що заважає дотриматися консенсусу за тим же принципом у НАТО? Припустимо, умовно кажучи, Угорщині обіцяють, що 5-а стаття у разі нападу на Україну Угорщини не стосується, вона не зобов'язана оголошувати війну», - розмірковує Павло Жовніренко.

Популярні новини зараз
Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень Подорожчає одна з критично важливих комунальних послуг: який тариф хочуть встановити
Показати ще

У такому разі, додав він, не постраждала б і Україна, оскільки є й інші країни зі своїми арміями, і не потрібно було навіть вносити зміни до статуту НАТО, оскільки консенсус дотримано.

«Поки Україна не член НАТО, вона є з погляду росії нічийною», - наголошує Павло Жовніренко.

Як він пояснює, росія хоче бути імперською країною, з нею неможливо будувати партнерські відносини, а Україна незабаром залишиться єдиною нічийною територією довкола. Тому, констатує радник, країна має зрештою визначитися зі своїм курсом та виконати вимоги НАТО. Зокрема, він говорить про боротьбу з корупцією – це не лише вимога НАТО, а й громадянського суспільства самої України.

Як повідомляв Знай.ua, НАТО визнає росію країною, яка несе найбільшу загрозу.

Також Знай.ua писав про те, що Пономарьов розповів про головну перевагу HIMARS.