Про це вона розповіла на каналі «Знай.ua».

«За словами голови НБУ Кирила Шевченка, наприкінці року темпи зростання споживчих цін перевищать 30% у річному вимірі. І основними чинниками будуть залишатися наслідки війни та високі світові ціни насамперед на енергоносії. У таких умовах Національний банк буде проводити жорстку монетарну політику, вона дозволить утримати інфляційні очікування, збільшити інтерес до гривневих активів та знизити тиск на міжнародні резерви», - розповідає Катерина Котенкова.

Ці заходи, додає вона, як вважає Кирило Шевченко, підтримають фінансову стабільність та частково послаблять інфляційний тиск. Водночас співзасновник асоціації рітейлерів України Андрій Жук, зазначає журналістка, вказав на велику кількість імпорту на полицях супермаркетів і навіть серед складових товарів українського виробництва, а відтак все дуже залежить від курсу.

Водночас активну заміну цінників, підкреслює вона, стримує конкуренція, адже ринок дуже великий, в Україні є 150 продовольчих мереж, а сектор послуг відреагує на підвищення цін аж останнім. За словами журналістки, ланцюжок поставки у продуктових мережах може становити від тижня до двох місяців, а побутової техніки, електроніки – 6-12 місяців.

«Це ще більше розтягує за часом зростання споживчих цін через вплив курсу. Скористатися ситуацією можуть постачальники, які мають певний запас міцності, вони будуть намагатися утримувати стару ціну, хто має, звичайно, таку можливість, щоб просто збільшити частку ринку і залучити якнайбільше нових покупців», - зазначає Катерина Котенкова.

Популярні новини зараз
Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Гайдай заявив, що росія має бути виключена з ООН.

Також Знай.ua писав про те, що Котенкова розповіла про нову допомогу ООН і скорочення виплат безробітним.