Про це вона розповіла на каналі my.ua.

«Почуття провини – дуже сильна емоція. Як кажуть психологи, це найскладніша емоція, яку можна якимось чином трансформувати. Як не дозволити цьому почуттю зруйнувати особистість? Насправді, дуже багато людей зараз відчуває провину через те, що діти пішли на війну, дружинам треба виїхати з дітьми за кордон, дружини почувають провину за кордоном, бо вони виїхали, а їхні подружки ні. Дуже багато різних аспектів цього почуття», - зазначила Олександра Тимощук.

Психотерапевт повідомила, що в таких ситуаціях, коли людина почуває провину, необхідно згадувати, які саме обставини підштовхнули ухвалити певне рішення. Наприклад, якщо це жінка, син або чоловік якої пішли воювати, то їй необхідно врахувати почуття й прагнення, дати свободу діяти так, як вони обрали. Або мати, яка разом із дітьми виїхала за кордон. Вона має сфокусуватися на тому, що саме безпека й життя дітей змусили її ухвалити таке рішення. За словами Олександри Тимощук, завжди, коли людина почуває провину за свої дії, вона має насамперед згадати, що ж саме стимулювало її так вчинити.

«Завжди треба вертатися до першоджерела, запитувати себе: «Чому я так зробила або чому людина, по відношенню до якої виникає почуття провини, робить такі вчинки?» Якщо щось не зрозуміло, то треба розмовляти, щоб це з’ясувати і зробити ясним те, що ж лежало в основі тих дій, які зробила людина і в результаті яких хтось відчуває провину», - повідомила психотерапевт.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Як писав раніше Знай.ua, Прозорий гонщик із «Ліги сміху» Марк Куцевалов вирішив «вбити» свої ноги заради перемоги України: «Разом ми дійдемо».

Також Знай.ua повідомляв, що ціни на гречку та соняшникову олію знову змінилися: один з продуктів нарешті став доступнішим українцям.