Про це він розповів під час другого дня всеукраїнського форуму лідерів громадської думки.

«Як ми собі представляємо архітектуру влади? До війни ця спільнота експертів дуже часто використовувала такі терміни, які їм подобалися, що в Україні, як мінімум, треба змінити архітектуру влади, тому що всі розуміють, що вона неефективна, не працює, застаріла. Я думаю, що більшість українців представляє зараз таку архітектуру: піраміду, де вгорі знаходиться Банкова, центральна влада, далі йде державний апарат, а під державним апаратом десь місцеве самоврядування і там далі десь все населення», - повідомив Сергій Гайдай.

Політтехнолог зазначив, що цю піраміду треба перевернути. Як написано в Конституції України, влада – це народ, саме тому, як наголосив Сергій Гайдай, народ має бути вгорі піраміди влади. Далі по важливості йде можливість людей організувати своє місцеве самоврядування, і по ієрархії ця сходинка має бути другою по значенню після людини, народу.

«Третє, де знаходиться централізована держава, - це сервіс для створених громад, тому що не все громади можуть собі дозволити. Є деякі речі, які може собі дозволити тільки держава, - керувати армією під час війни, експлуатувати загальнодержавні ресурси, представляти державу на міжнародному рівні. Тобто все для людини робить місцеве самоврядування, і дещо робить центральна влада, обслуговуючи людину також через громади», - повідомив політтехнолог.

За словами Сергія Гайдая, децентралізація в Україні – це імітація, тому що навіть в дуже централізованих державах можна здійснити децентралізацію, надавши більше грошей «своїм васалам», але вони «васалами і залишаться». В Україна треба здійснити не тільки децентралізацію, необхідно створити хоча б слабеньке, але місцеве самоврядування з максимальними повноваженнями.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги
Показати ще

Як писав раніше Знай.ua, воїн ЗСУ влаштував справжнє пекло окупантам завдяки неймовірній кмітливості: косив ворогів пачками.

Також Знай.ua повідомляв, що воїн ЗСУ Дмитро Кметюк встановив новий світовий рекорд: швидше майже на секунду.