Про це вона розповіла на каналі «Знай.ua».

«Народні депутати планують злити в єдине ціле 2 фонди – Пенсійний та Фонд соціального страхування. Навіть законопроєкт є - №3663 про внесення змін до закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування». У першому читанні його ухвалили ще 18 листопада 2021 року», - розповідає Катерина Котенкова.

За її словами, тоді практично всі державні установи або ж не підтримали його, або ж частково підтримали із численними зауваженнями. Зараз же, каже журналістка, законопроєкт вирішили реанімувати, мотивуючи це тим, що система соціального страхування зіткнулася з дефіцитом коштів.

Як вона пояснює, весь обсяг сплаченого єдиного внеску із зарплат найманих працівників та фізичних осіб-підприємців розподіляється між Фондом соціального страхування України і Пенсійним фондом, з першого вони далі йдуть, наприклад, на лікарняні, декретні, з другого – на пенсії. Журналістка підкреслює, що за всі роки свого існування Фонд соцстрахування був бездефіцитний, натомість Пенсійний фонд постійно дотувався з держбюджету.

«Якщо злити ці дві структури, то, кажуть, чорна діра Пенсійного фонду повністю поглине Соцстрах разом із його ресурсом. І, відповідно, всі гроші підуть на виплату пенсій, щоб розвантажити бюджет. Найголовніше – про декретні, про відпускні, про санаторну реабілітацію у разі цього злиття можна забути», - пояснює Катерина Котенкова.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого В Україні готується революція у житловій сфері
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Себастьянович повідомив, чи можливо в Україні встановити суспільний спосіб розподілу національного багатства.

Також Знай.ua писав про те, що українці можуть отримати компенсацію за комунальні послуги.