Про це сказав керуючий справами УПЦ митрополит Антоній (Паканич).

«З початку драматичних подій, з якими зіткнувся наш народ цього року, чимало людей залишило свої домівки. Для когось це справді була вимушена втеча від смертельної небезпеки. Але дуже багато хто поїхав зовсім з інших причин – хтось під дією паніки, що все поглинає, а хтось просто вирішив скористатися приводом влаштуватися краще за кордоном. І саме ці люди зіткнулися з певними проблемами – матеріальними, моральними і, нарешті, духовними», - сказав митрополит Антоній.

Владика констатував, що зміна проживання завжди пов'язана зі стресом та переживаннями, особливо у складний час. «І все ж таки ще більші переживання чекають людей, які, залишаючи будинок, тішили себе необґрунтованими надіями – на краще безбідне та безтурботне життя. Саме для них такі мрії змінилися на гірке розчарування», - додав він.

«Насправді ця тема набагато глибша, ніж може здатися на перший погляд. Адже протягом життя трапляється людині зніматися зі свого місця не лише просторово. Маються на увазі ситуації, коли люди намагаються змінити рід діяльності, до якої були покликані на щось, на їхню думку, більш престижне, прибуткове, модніше або навіть новіше. Мовляв, набридло все це, ніхто не цінує, надто багато сил іде, втомився, вигорів, треба змінити обстановку. Досить поширена ситуація, чи не так? А потім виходить, що люди, прагнучи уникнути насущних щоденних проблем, знаходять на свою голову ще більші», - продовжив архієрей.

Керуючий справами УПЦ пояснив, що ситуації у всіх різні, але ми розглядаємо саме той випадок, коли «потяг до змін» у людині провокують пристрасті та вади: марнославство, лінощі, безвідповідальність, легковажність.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

«Християни знають, що наше життя наповнене випробувань, але оскільки воно є тимчасовим, вони готові перенести всі страждання заради возз'єднання з Христом у житті «будучого віку», як говорить Символ віри. Тому для християн робити свою справу на своєму місці особливо важливо», - наголосив митрополит.

Архієрей вважає, що бажання змін не гріх сам собою, але завжди треба розуміти контекст цього бажання.

«Варто в кожному випадку питати себе, чого саме хочемо від змін, наскільки реальні наші бажання, чи не стане нам від цього гірше і чи не стане гірше нашим близьким. Йдеться навіть не про ті оказії, коли люди рвуться до «кращого життя» за кордон, залишаючи на самоті старих батьків. Адже навіть якщо залишаємо своє місце роботи заради примарної мрії, то залишаємо тих людей, яким потрібні були. Особливо це стосується священників. І що дивуватися, коли людина, зійшовши зі своєї посади з метою примарного комфорту, залишається наодинці з розбитими ілюзіями», - продовжив він.

Митрополит Антоній зазначив, що життя сповнене випробувань, і від них не можна ухилитися. «А якщо нами керують пристрасті, від них теж не можна просто піти, змінивши «обстановку» або наважившись на еміграцію. Від себе нікуди не втечеш», - підсумував владика.