Про це сказав керуючий справами УПЦ митрополит Антоній (Паканич) на Ютуб-каналі «Витражи: о вере в красках».

«Блаженні ви, коли ганьбитимуть вас і гонитимуть і зводитимуть на вас усяке лихослів’я та наклепи через Мене. Радуйтеся і веселіться, бо велика ваша нагорода на небесах: так гнали і пророків, які були до вас» (Мф. 5:11-12), - так звучить остання, дев'ята заповідь блаженств.

Спочатку митрополит Антоній навів слова преподобного Макарія Великого: «Для людини найвища радість - це бути ненавидимим заради Христа, якого гонять за віру в Нього і терпіти заради Царства Божого будь-яку образу і ганьбу».

«Дивний той факт, що саме гоніння за віру в Христа якраз і ставало причиною множення кількості послідовників Христових. Давньохристиянський апологет Тертуліан так і писав: «Кров мучеників – насіння християнства». Так відбувалося тому що багато людей, навіть самі гонителі, бачачи віру християн, вражалися її твердості і кріпості. Вічне життя, життя в безперервному богоспілкуванні - ось головний стимул, який підтримував християн у будь-яких гоніннях і скорботах», - сказав архієрей.

Він звернув увагу, що християни завжди пам'ятали, що гоніння – це не найстрашніше зло, яке може статися з людиною.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

«Що може бути гіршим за гоніння? Попереджаючи Своїх учнів про можливі небезпеки, Спаситель каже: «Не бійтеся тих, що вбивають тіло, а душі не можуть убити; але бійтеся більше Того, Хто може і душу, і тіло погубити в геєнні» (Мф. 10:28). А тому будь-який відступ від Бога, будь-яке ухилення з єдиного вірного шляху, що веде до спасіння, в результаті може перекреслити весь життєвий подвиг людини і зробити її спадкоємцем не Царства вічного блаженства, а царства вічних мук далеко від Бога», - нагадав митрополит.

Керуючий справами УПЦ зазначив, що ті, хто виконує дев'яту заповідь Блаженства, будуть блаженні не в житті майбутньому, «але вже в той самий момент, коли зазнають гоніння за Христа, тому саме в момент найбільшої напруги людських сил у стоянні за правду Божу відкривається повнота цієї правди».

«Якщо приймаємо заповіді блаженства, то приймаємо самого Христа. Це означає, що нашим вищим законом і нашою найвищою правдою є моральний ідеал християнства, за який мають бути готові постраждати, знаходячи і в цьому ідеалі, і у його виконанні повноту життя», - сказав митрополит Антоній.