Про це він розповів у програмі «Філософія війни».

Принагідно історик згадує про Карла фон Клаузевіца, філософа війни, який сказав, що війна – це продовження політики. Тобто, констатує він, політичний процес передбачає опис реальності, підготовку плану дій для якихось змін і подолання перешкод попереду, а війна – складова частина цього.

«Коли доходить до брутального агресивного протистояння, це і є вже сам процес війни. Процес війни є неминучим. Ми знаємо, історія людства – це історія війни, по суті», - пояснює Сергій Чаплигін.

Окрім цього, додає філософ, війна також є елементом колективної психології. Як він розповідає, народ, клас, етнічна чи релігійна група має мати когось для протистояння, аби ідентифікувати себе однаково. Тобто, каже гість програми, йдеться про розрізнення свого і чужого, аби дізнатися, хто є хто, про солідаризацію групи, яка протистоїть ворогу.

«Ми бачимо по сьогоднішній війні, хто ворог і хто ми, свої, українці, які захищають цю землю, люблять і не хочуть її віддавати. Іде ворог, він присутній і він нас мобілізує. Дії путіна настільки консолідували українську націю, що ми ще багато років йшли би до цього. Люди готові йти на фронт, люди готові воювати, люди готові гинути, люди готові жертвувати, люди готові волонтерити, допомагати», - констатує Сергій Чаплигін.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Мусієнко розповів, якими будуть результати мобілізації в росії.

Також Знай.ua писав про те, що Качура повідомив, чому окупанти хочуть якомога швидше провести референдуми.