На момент написання цієї статті росія продовжує бомбити мою країну, моє місто Київ, а також вулиці, парки та центральні площі, на яких я гуляв зі своїми дітьми.

Цілі далекі від військових — російські ракети навмисно націлені на цивільних, щоб вселити страх у серця українців і сумніви у рішучості наших союзників. Водночас російське керівництво продовжує погрожувати світу ядерною війною.

Ця діяльність є тероризмом, і її слід розглядати як таку.

Про це в колонці для Bloomberg написав голова державної служби фінмоніторингу Ігор Черкаський.

Світова спільнота має задіяти наявні в неї механізми і запровадити проти Росії потужні санкції, здатні позбавити агресора грошей та знизити його можливості завдавати шкоди.

Зокрема РФ слід внести до "чорного списку" Цільової групи з відмивання грошей та фінансування тероризму (FATF) – зробити це можна вже до кінця тижня.

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Він уточнив, що росія навмисно знищує українські міста та села, завдаючи ракетних ударів по невійськовим цілям. Робиться це для того, щоб залякати українців. При цьому російське керівництво продовжує погрожувати всьому світу ядерною війною.

"Ці дії рівносильні тероризму і повинні розглядатися як такі. Міжнародне співтовариство розробило механізми боротьби з державами-вигнанцями, які підтримують тероризм і беруться до реалізації небезпечних програм створення ядерної зброї. Вони засновані на всеосяжних економічних санкціях, які підривають можливості терористів зі збору коштів, їхню здатність завдавати шкоди. Тоді як ідеологія та голий особистий інтерес є причинами тероризму, гроші є його життєвою силою", – пише Черкаський.

Глава Держфінмоніторингу нагадав, що Північна Корея та Іран стикнулись із санкціями за фінансування тероризму та поширення зброї масового знищення. Вони були визнані юрисдикціями з високим рівнем ризику та внесені до "чорного списку" Цільовою групою з відмивання грошей та фінансування тероризму (FATF), створеної G7, до якої зараз входять 37 держав-членів.

"Це один із найефективніших інструментів обмеження доступу терористів до світової економіки, оскільки він змушує всі держави виявляти підвищену належну обачність щодо будь-яких операцій, пов'язаних із фінансовою системою юрисдикції, занесеної до "чорного списку", – пише український політичний діяч.

Він також зазначив, що окрім перебування у "чорному списку" FATF, Північна Корея та Іран мають ще одну спільну рису: вони налагодили зв'язки з Росією, і в деяких випадках російські діячі підтримували їхні терористичні починання.

"У березні 2022 року США ввели санкції проти російських фізичних та юридичних осіб, які нібито підтримували створення зброї масового ураження та балістичні програми Північної Кореї. Також повідомлялося, що росія закуповувала боєприпаси у Північній Кореї. Іран та росія також зблизилися після повномасштабного вторгнення в Україну. Рф купує іранські безпілотники-камікадзе та використовує їх для нападу на мирних жителів та критично важливу цивільну інфраструктуру України. Багато з них були збиті в Україні та є доказом співпраці росії з Іраном", – наводить аргументи Черкаський.

Росія жодним чином не сприяла запобіганню фінансуванню тероризму та поширенню ядерної зброї. Навпаки: російський правлячий режим, який Черкаський охарактеризував як "клептократичний", процвітав за рахунок відмивання грошей та отримання незаконних фінансових коштів.

І наразі вже запроваджених санкцій проти агресора недостатньо, щоб зупинити війну: вона затягується, а глобальні загрози, що виходять від Росії, лише зростають. Дедалі реалістичнішим виглядає можливий початок ядерної війни.

"Настав час міжнародній спільноті визнати це і ставитися до росії як до терористичної держави, якою вона стала. У червні FATF зробила важливий крок, призупинивши повноваження Росії щодо прийняття рішень в організації. Тепер потрібно зробити більше. Цього тижня ми маємо шанс ще більше посилити тиск на росію. Сьогодні і в п'ятницю в Парижі проходять пленарні засідання FATF. Прохання України зрозуміле: виключити росію з FATF і внести її до чорного списку заради безпеки не тільки України, а й усього світу та світової фінансової системи", – закликав Черкаський.

Ці кроки, на думку голови Держфінмоніторингу, захистять не лише українців, а й людей, які мешкають далеко поза межами нашої держави.

"Вони (кроки з введення санкцій проти держави-терориста рф. - Ред.) вимагатимуть негайного дотримання суворіших вимог щодо боротьби з відмиванням грошей та фінансуванням тероризму при роботі з Росією. Це додало б міжнародному бізнесу ще одну серйозну перешкоду для роботи на російському ринку і обмежило б доступ Росії до світової економіки. Наразі лише обмежена кількість держав бере участь у санкціях проти російського режиму за грубі порушення міжнародного правопорядку. Внесення до чорного списку FATF змусить усіх суб'єктів з усіх юрисдикцій по всьому світу, крім тих, хто перебуває в чорному списку FATF, таких як Іран та Північна Корея, підкорятися вимогам, інакше вони ризикують бути притягнутими до відповідальності за сприяння фінансуванню тероризму та відмиванню грошей", – пояснює Черкаський.

Внесення Росії до "чорного списку" FATF також закриє основні шпаринки, які використовує Москва для обходу вже введених проти неї санкцій.

"Наприклад, це усуне "прихистки", що надаються непідсанкційними російськими банками. Із понад 300 російських банків лише близько 20 потрапили під санкції. Це також запобігло б можливому обходу через ті держави, які не ввели санкції проти Росії. У сукупності ці кроки допомогли б придушити здатність Володимира Путіна фінансувати війну", – пише Черкаський.

Водночас він наголошує на масштабніших наслідках кроків, яких домагається Україна щодо держави-агресора, для світової фінансової системи.

"Позначивши росію як юрисдикцію високого ризику, ми зміцнимо всю світову фінансову систему. У той час як багато хто вже розуміє ризики, пов'язані з Росією, багато інших продовжують таємно підтримувати цю державу або продовжувати вести там бізнес. Офіційне занесення Росії до чорного списку означатиме, що ці суб'єкти повинні дотримуватись або ризикувати порушенням існуючих правил боротьби з відмиванням грошей та фінансуванням тероризму", – зазначено в колонці.

Вже введені санкції, як і спроби російської еліти захистити свої активи, вважає Черкаський, оголили реальний і дуже високий рівень російської корупції, що експортується по всьому світу. Вторгнення рф змусило західні фінансові центри терміново взятися за усунення ризиків, пов'язаних із російськими грошима.

"Об'єднуючись для подальшого закриття росії від світової економічної та фінансової системи, ми надсилаємо чіткий сигнал про те, що дії, що загрожують глобальній безпеці, неприпустимі і що порушники, незалежно від їх розміру та важливості, будуть притягнуті до відповідальності", – резюмує глава Держфінмоніторингу.