Про це він розповів у програмі «Азбука війни».

Як розповідає гість програми, у незалежній Україні було розроблено програму перекваліфікації льотчиків. І тут, зазначає він, можна говорити про подвійний підхід: у цьому брали участь кадри з НАТО, зокрема, американські, канадські, великобританські інструктори, які перебудовували наш рівень підготовки та систему управління, але це була й унікальна система.

«Ми також ділилися з нашими партнерами своїми напрацюваннями і дуже багато цих напрацювань наші партнери брали собі на озброєння. Зараз можна говорити про такий симбіоз, симбіотичну систему управління та систему протиповітряної оборони. Тобто наші повітряні сили, до яких входять літаки та протиповітряна оборона, симбіотично пов'язані із системами НАТО. Ми вже можемо говорити про інтегрований рівень системи», - пояснює Роман Світан.

На його думку, у цьому напрямі треба розвиватися і в галузі авіаційної промисловості: інтегруватися до західних структур. Як зазначає льотчик, тоді на українську продукцію буде попит і, найголовніше, відбуватиметься обмін технологіями із партнерами. Також гість програми розмірковує про те, чи Україна отримає американські F-16.

«Так, я навіть сподіваюся. Можливо, навіть цього року ми їх побачимо. Все залежатиме від тієї кон'юнктури, яка зараз буде у політичному та військовому керівництві партнерів. Поки що це питання обговорюється, але обговорюється у позитивний для нас бік. Тому я не здивуюсь, якщо ми завтра побачимо F-16 на полі бою», - констатує Роман Світан.

Популярні новини зараз
Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Світан пояснив, чому наші літаки не можуть зайти до району Донецька.

Також Знай.ua писав про те, що Райан оцінив можливості російської армії у найближчі місяці.