До повномасштабного вторгнення життя Валентина було насиченим, наповненим самореалізацією та кар'єрними успіхами. Після закінчення ХНУ ім В.Н.Каразіна Валентин здобув освіту в Португалії та працював на масштабних урядових об'єктах у Латинській Америці.

Сьогодні Валентин проводить власні дослідження, пише наукові статті та працює над книгою.

Поговорили з ним про початок повномасштабного вторгнення, про допомогу в релокації колег і про нову книгу для проектних менеджерів.

— Де вас застав початок війни?

— Того дня я був у Харкові, збирався їхати по будматеріали, бо робив ремонт у своєму будинку. Але рано-вранці мені зателефонувала сестра і сказала, що в її районі були вибухи і, ймовірно, почалася війна. Я спочатку не повірив, але потім почав читати стрічки новин, дивитися відео і був приголомшений тим, що відбувається.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

— Ви допомогли своїм колегам із пристроєм в Іспанії. Як вам це вдалося?

— Через деякий час після початку війни мені довелося виїхати з країни разом із сім'єю. Обговоривши з дружиною варіанти, що нам робити далі, ми попрямували до Іспанії, оскільки обидва володіємо іспанською мовою і там можемо приносити користь. Наше рішення виявилося вірним. В Іспанії було багато біженців, а також приїхали деякі мої колеги. Ми з дружиною надавали інформаційну підтримку та допомагали з перекладами всім охочим.

— Ви займаєтеся дослідженням ринку для відкриття представництва компанії в Іспанії. Можете поділитися, що це за компанія та що показали ваші дослідження?

— Ім'я компанії, з якою я співпрацював з цією ініціативою, я не можу розкрити, але можу сказати, що вправа з дослідження ринку, яку я зробив, буде корисна багатьом фахівцям. Потрібно було проаналізувати велику кількість інформації, пов'язаної з оподаткуванням, трудовим законодавством, учасниками ринку, специфікою локального бізнесу тощо. Ґрунтуючись на результатах досліджень, виконаних мною та робочою групою, зараз приймається рішення про доцільність відкриття представництва в Іспанії.

— Ви самі стали учасником програми Uniting for Ukraine. Що це за програма та як пройшов переїзд до США?

— Це тимчасова гуманітарна програма, яку схвалив президент Джо Байден приблизно у квітні-травні, за якою США зможе ухвалити 100.000 біженців з України. До того, як оголосили цю програму, величезна кількість українських біженців застрягла на мексикано-американському кордоні.

Щодо безпосередньо нашого переїзду, то він пройшов успішно. Мені здається, що наш кіт і собака (мейнкун і пудель) навіть не зрозуміли, що вони опинилися на зовсім іншому континеті. Після приїзду до США ми вирушили до центру Америки — Канзас Сіті.

— До початку повномасштабного вторгнення ви досягли певних успіхів на посаді проектного менеджера. Які ваші якості, на вашу думку, сприяли цьому?

— На себе важко дивитися збоку, та ще й оцінювати, але думаю, що свою роль відіграли такі якості, як цілеспрямованість, стійкість до стресів і комунікативність.

— Розкажіть, а чи є щось, що демотивує вас у цій професії? Як із цим справляєтеся?

— Напевно, найбільший демотиватор, коли ти працюєш разом із командою над якимось проектом, але він зрештою не злітає, спонсори відкладають його подалі в ящик і ти розумієш, що справжні користувачі ніколи не побачать продукт, над яким працювало стільки людей.

— Ви активно публікуєтеся, пишете наукові статті. Якою є основна тема ваших досліджень і чому?

— Я почав публікуватися відносно нещодавно цього року. Все почалося з того, що я прочитав кілька досить актуальних для мене статей і подумав, що можна було б поділитися своїми думками та напрацюваннями з іншими колегами. Тематика досить різна, але вони пов'язані з менеджментом у тому чи іншому ключі.

— Нещодавно ви почали писати книгу для проектних менеджерів. Про що ваша книга? У чому її головні тези?

Після написання кількох статей, а з початку року я опублікував вже п'ять статей і ще чотири знаходяться на різних стадіях готовності, я зрозумів, що настав час спробувати зробити наступний крок і скомпілювати свої знання в невелику настільну книгу з управління проектами для менеджерів-початківців.