Схожість і справді є, проте деяким політикам вигідно спотворювати історичну реальність. На їхню думку, у цих двох конфліктах жертви – Україна та Вірменія, між тим насправді Вірменія разом з Росією є агресорами.

Останнім часом у Європі – зокрема, Франції, можна почути контраверсійні заяви, мовляв, Азербайджан під час Другої Карабахської війни 2020-го року здійснив напад на Вірменію, незаконно окупувавши території Карабаху. Хоча міжнародні організації одразу визнали ці землі як ті, які належать Азербайджану. Члени французького сенату навіть ініціювали резолюцію, згідно з якою Європа повинна відмовитися від азербайджанської нафти і газу. І вперто просувають наратив, що саме Вірменія є жертвою агресії Азербайджану – так само, як і Україна – жертвою Росії.

Між тим, голова Центру аналізу та стратегій Ігор Чаленко переконаний, що спроби представити Вірменію в якості жертви абсолютно недоцільні як в історичній ретроспективі, так і в міжнародному плані.

«Резолюція, яка була прийнята французьким сенатом, суперечлива і недемократична. В ній вимагається накласти ембарго на постачання азербайджанської нафти та газу. І таким чином ресурси, які сьогодні йдуть на підтримку України у війні з Росією, спрямувати на підтримку вірменського сепаратизму», - вважає Чаленко.

Звідки ж ростуть ноги у таких рішень? У Франції живе 750-тисячна вірменська діаспора, яка просуває свої інтереси. Але політологи та фахівці з міжнародної політики впевнені: позиція, в якій Азербайджан намагаються представити агресором у Карабахському конфлікті, шкідлива не лише для Баку, але й для ЄС. Адже саме Азербайджан проявив себе як надійний партнер у поставках енергоресурсів, які здатні замінити російські.

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

З іншого боку, подібні наративи грають на руку не лише Вірменії, але й Росії, нагадує 5 канал. Як у 90-х роках російські військові допомогли вірменським сепаратистам окупувати частину території Карабаху і встановили там свій вплив, так у 2014 році вони діяли аналогічно на українському Донбасі. І зараз Кремлю на тлі поразок в Україні вигідно, з одного боку, відновити вплив на Південному Кавказі, допомагаючи партнерам-вірменам, з іншого – відтягнути увагу та фінансову допомогу ЄС від України.

Про те, що вірмени і росіяни є агресорами в обох конфліктах, нагадав і народний депутат України Володимир Ар’єв.

«Давайте визнаємо, що Вірменія завжди шукала порятунку у Російської Федерації. Вона закрила кордони для грузинів у 2008 році, які хотіли втекти від вторгнення РФ. Вірменія отримувала завжди зброю від Кремля безкоштовно, а Азербайджан купував зброю у Росії, і саме Азербайджан втратив близько 20% своїх територій і має право на підтримку демократичних країн, зокрема й України», – каже Ар’єв.

Він підкреслив, що у своїй антиазербайджанській резолюції сенат Франції намагається звинуватити Україну в тому, що дві країни-учасниці Карабахського конфлікту не можуть домовитися. І це, на думку депутата, є підставою для втручання нашого МЗС. Адже дозволити втягувати Україну у проблему Південного Кавказу і перекручувати історичну реальність щодо Карабахського конфлікту – це грати проти України та Європи, а значить – на руку Кремлю.