– Які тенденції в інвестуванні України пануватимуть у поточному році? Куди українцям варто вкладати гроші?

– Найбільш доступними є державні та військові облігації, дохідність яких сягає 19% річних і звільняється від оподаткування. Вони дозволяють частково захиститися від інфляції у гривні.

Інвестору, що шукає більшу прибутковість варто розглянути корпоративні облігації. Аби бути привабливими, вони дають більшу дохідність – 23-26% річних, але вкрай важливо проаналізувати діяльність та продукти компанії, фінансову звітність та мету залучення коштів.

Не менш ризиковими залишаються акції публічних українських компаній, вартість яких впала на 50% від довоєнної через ризики втрати Україною доступу до виробничих територій та портів. Наслідком останнього стане збільшення витрат на логістику та втрата джерел доходів. Крім того, значну роль відіграють політичні ризики та ризики руйнувань внаслідок терористичних актів. Розглядати акції українських публічних компаній варто відповідно до вашої оцінки цих ризиків з урахуванням фінансової стабільності компанії.

Також перспективним напрямом є краудінвестінг – один із різновидів краудфандингу, тобто колективного фінансування через інвестиційні платформи. Цей вид інвестицій дає можливість отримати інвестиційний сертифікат, підкріплений певним активом у пайовому фонді. Таким чином, група невеликих роздрібних інвесторів «увійдуть» у портфелі, цілеспрямовано фінансуючи певний вид діяльності або придбавши актив для отримання дивідендів. Доходи ж з дивідендів оподатковуються за меншою ставкою відносно податку на доходи фізичних осіб і становлять 9% та 1,5% військового збору.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще