Про це він розповів у блозі Олеся Донія.

За словами експерта, якщо говорити про те, що Україна може дати світовому культурному процесу і контексту вже зараз, так це якраз уточнення і зміна розуміння поняття колоніалізм і деколонізація. Тобто, пояснює він, у західних імперій колоніями були заморські території і тут завжди була видна чітка різниця, що Індія – це не Британія, а Алжир – це не Франція, але з Україною і росією ситуація важча.

«Якщо говорити про класичний колоніалізм західного світу, то це колоніалізм Римської імперії: це дійсно заснування певних колоній, які не були Римом, але де існувало римське право, розповсюджувалася римська культура, тощо», - розповідає Костянтин Дорошенко.

А з іншого боку, зазначає гість програми, є східний процес колоніалізму – це імперія Чінгісхана, яка просто приєднувала до себе всі території, які могла. Водночас, додає він, імперія Чінгісхана була абсолютно віротерпимо, він не вносив жодних спеціальних національних правил, його цікавила сплата данини і все.

«Російська імперія є певним покручем, певним збоченням цих двох напрямів колонізації. Московське царство, починаючи із захоплення Новгорода і далі, приєднувала всі території до себе, але при цьому нав’язувало православ’я, конкретні соціальні правила і свої етнічні звички, а в результаті все це називала росією. Куди не приходила москва, вона все це потім називала росією», - пояснює Костянтин Дорошенко.

Популярні новини зараз
Ви подивитесь на лічильники і не повірите очам: як прибрати кілька кубів до кінця місяця без порушень Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло "Газмережі" просять встигнути до 20 травня: що потрібно зробити всім побутовим споживачам Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Гайдай пояснив, що від Радянського Союзу нам дістався держапарат, який сьогодні, подібно до ракової пухлини, руйнує нашу країну.

Також Знай.ua писав про те, що Левусь розповів, чи можна порівняти підрив Каховської ГЕС із ядерним ударом.