Про це він розповів у програмі «Урядовий квартал».

«Ми маємо розуміти, що сьогодні країна-терорист робить усе, щоб ми не могли продавати зерно і не працював цей зерновий коридор. Але хочу нагадати, що у нас ніяких домовленостей із росіянами немає, ми не домовлялися, нічого не проговорювали, у нас тільки тристоронні домовленості з ООН і Туреччиною, а Туреччина у цьому грає дуже важливу роль», - зазначає Георгій Біркадзе.

Зараз же, розповідає експерт, президент Зеленський каже, що не потрібно ні з ким говорити, потрібно далі постачати зерно, а Ердоган каже, що він обов’язково зустрінеться в серпні із путіним і буде із ним про щось домовлятися. Як він підкреслює, насправді же Туреччина гарно заробляла на зерновій угоді, приблизно 10 мільярдів доларів, а буде заробляти ще більше – 30 мільярдів доларів.

Як пояснює експерт, 50% калію на експорт дають росія і білорусь, минулого року це було 16,7 мільярдів доларів, але сьогодні білорусь під санкціями, вона не може постачати свою продукцію, тому робить це через росію, тобто через Туреччину, яка теж на цьому заробляє.

«Тому Туреччині дуже цікаво бути у цьому трикутнику між нами перемовником, вони будуть робити все для того, щоб запрацювала обов’язково ця угода. Я думаю, це дасть можливості збільшити ціну на зерно. У березні 2022 року ціна на зерно зросла на 24%, це було до зернового коридору, а після дійсно зменшилася на 20%. Тобто, коли працює зернова угода, це дає можливості країнам третього світу отримувати зерно за гарною ціною, тому що треті країни для себе не купляють, це купляє ООН, інші фонди у Європі», - пояснює Георгій Біркадзе.

Популярні новини зараз
Оновлення даних через додаток "Резерв+": повна інструкція В Україні легкові авто ТЦК беруть на облік: що загрожує власникам Друг президента Зеленського Жека Кошовий зізнався, як "виживає" на 2 тисячі баксів у місяць По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Котенкова повідомила, що наступного року перестане діяти заборона на продаж землі юридичним особам та обмеження за площею продажів.

Також Знай.ua писав про те, що Біркадзе пояснив, чи справді Україні потрібно було легалізовувати медичний канабіс.