Про це він розповів у програмі «Різні люди».

Як пропонує гість програми, ще на початку війни потрібно було ліквідувати митницю як клас і зробити її структурою Міністерства фінансів, встановити мито на будь-який імпорт 5% і все.

«Інвойс, зрозуміло, потрібно мати, але вся купа документів, що доводить походження, щодо, перетворюється на опціон, тобто хочеш – роби, не хочеш – не роби. Митниця – це входить товар, 5% і поїхав, все. Це радикальне спрощення. Причому одна з американських країн це зробила. Вони вбили корупцію геть-чисто», - пояснює Ярослав Романчук.

Йдеться саме про 5%, додає економіст, бо в Україні нелегальне розмитнення відбувається під 5-8% вартості товару. Тому констатує гість програми, грубо кажучи, орієнтуємося на народну норму в економіці і тим самим прибираємо товар. До того ж, додає він, 5% - це бар'єр, який дозволяє місцевим виробникам почуватися більш-менш захищеними, на 5% вони мають фору.

«По-друге, завдяки тому, що у структурі витрат у нас буде менше податків, менше транзакційних і валютних навантажень, це буде ще додатковий плюс порівняно із сировиною, комплектуючими, машинами з імпорту. Коли нам кажуть, що треба підтримувати своїх, то ось ця система найкращим способом підтримує своїх», - робить висновок Ярослав Романчук.

Популярні новини зараз
Не знайдуть цього в машині – отримаєте штраф: що можуть перевірити копи По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс Залишать останню сорочку: які речі не будуть вилучати в ухилянтів-боржників
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Біркадзе пояснив, чи дійсно Україні потрібно було легалізувати медичний канабіс.

Також Знай.ua писав про те, що Вігірінський розповів, чи реально продовжити зернову угоду без гарантій з боку рф.