Представники Міжфракційного депутатського об'єднання Верховної Ради «Трибунал для російських агресорів», Всеукраїнської громадської організації «Асоціація правників України» і Міжнародної асоціації юристів підписали у Києві меморандум про створення Спеціального міжнародного трибуналу щодо притягнення вищого військово-політичного керівництва рф до відповідальності за злочин агресії проти України.

«Головною метою меморандуму є об’єднання зусиль понад 100 тисяч юристів, адвокатів, суддів по всьому світу в питанні адвокації створення Спеціального міжнародного трибуналу для путіна та його поплічників. Починаючи з 1947 року Міжнародна асоціація юристів має спеціальний консультативний статус у Генеральній Асамблеї ООН. Це дуже цінно для України, оскільки створення трибуналу саме через рішення Генасамблеї ООН є на сьогодні найбільш прийнятною моделлю. Підписанням цього меморандуму ми повинні вийти на результат, на результат того, щоб трибунал був створений, а злочинці були покарані. Буде трибунал, буде перемога», - пояснив народний депутат України Олександр Качура.

Як зазначив посол з особливих доручень МЗС України Антон Кориневич, сьогодні МКС у Гаазі розслідує ситуацію в Україні на предмет вчинення злочину геноциду, злочину проти людяності і воєнних злочинів, але щодо четвертої категорії – злочину агресії – є прогалина, адже наразі немає жодного міжнародного суду чи трибуналу, який має юрисдикцію притягати до відповідальності за цей злочин. Якраз-таки спеціальний трибунал, стверджує посол, буде мати юрисдикцію щодо розслідування і переслідування за злочин агресії проти України.

«Нам потрібен трибунал, який створить нове правове підґрунтя, щоб такого більше ніколи не було, і щоб міжнародне публічне право не загинуло, а навпаки вийшло на новий рівень. Інакше, якщо ми зараз дамо цій ситуації просто якось загубитися, затертися, зникнути, то злочини агресії будуть повторюватися. Тому рано чи пізно це питання необхідно вирішити. І краще, щоб ми його вирішили зараз. Переконаний, підписання цього меморандуму дасть позитивний результат», - підсумував президент Всеукраїнської громадської організації «Асоціація правників України» Микола Стеценко.

Як повідомляв Знай.ua, Шейтельман прокоментував висадку українського десанту у Криму.

Популярні новини зараз
Доведеться перебиватися з хліба на воду: яку пенсію дадуть при зарплаті 8000 грн В Україні готують новий реєстр чоловіків: що зміниться у військовому обліку Як мобілізовані "з вулиці" насправді воюють: одкровення з фронтових реалій Доплата 944 грн: хто з пенсіонерів може розраховувати на допомогу
Показати ще

Також Знай.ua писав про те, що Доній взяв участь у вручення Всеукраїнської Літературної премії в Ірпені.