Власна, нехай і дуже маленька квартира — життєво важливий простір. Його належить правильно організувати для комфорту всіх членів сім'ї. Це завдання не з простих, але розмаїття сучасних меблів дає змогу швидко впоратися в будь-якій ситуації. Традиційно головний акцент потрібно зробити на спальні. Це та частина будинку, де належить повноцінно відпочивати. Важливо, щоб будь-який член сім'ї почувався тут максимально комфортно.

Не варто захаращувати простір кімнат, прагнучи вмістити все, що традиційно ставлять інші домовласники. Можна відмовитися від деяких предметів інтер'єру на кшталт тумб і комодів, що займають багато місця. Краще зробити акцент на навісних моделях шаф, консолях, полицях на стіни. Умеблювання маленьких кімнат можна обігравати по-різному. Головну увагу в спальні належить приділити ліжку як основному елементу цього приміщення.

Правила організації простору в маленьких квартирах

Беручись обставляти невелике за площею житло, варто орієнтуватися на рекомендації експертів з організації такого простору. Упоратися із завданням швидше, а головне, не відчувати дискомфорту від перебування у квартирі в майбутньому, допоможуть основні правила:

  • конкретне місце має бути передбачене для кожної речі;
  • оптимально вибирати багатофункціональні меблі;
  • зонування — найкращий спосіб зробити кілька кімнат в одній.

Дуже важливо, щоб у квартирі була можливість динамічно змінювати обставу. Це означає, що не треба захаращувати її максимально. Варто пам'ятати, зокрема, і про необхідність збереження достатнього місця для проходів.

Популярні новини зараз
Гороскоп на тиждень 20-26 травня для всіх знаків Зодіаку: конфлікт Водоліїв, маскування Терезів та шанс Близнят Українцям дали шанс позбавитися боргів за комуналку: далі може стати гірше Нова схема крадіжки - у небезпеці кожен, хто має карту: українцям розповіли, як не втратити гроші Пенсіонери отримають значну доплату до пенсії: кому і скільки добавлять найближчим часом
Показати ще

Які меблі потрібні для маленької квартири

Оптимальне рішення для малогабаритного житла — прості й компактні меблі. Масивні конструкції на кшталт м'яких куточків і великих шаф краще не купувати. Однак подібні обмеження не означають, що предметами інтер'єру маленької квартири можуть бути тільки примітивні та найпростіші за своїм дизайном моделі. Зробити житло красивим, сучасним і комфортним допоможуть:

  • Багатофункціональні меблі. Такі моделі дуже виручають в умовах обмеженого простору. Головна перевага меблів, які виконують кілька функцій, — їхня компактність. Ліжко, яке можна прибирати в шафу, і розкладний стіл допоможуть забезпечити в кімнаті необхідні для комфорту конструкції. Водночас вони не захаращують приміщення. Ліжко з додатковими шухлядами — чудове місце, щоб зберігати речі.
  • Модульні меблі. Такі предмети інтер'єру не отримують монолітну конструкцію. Вони складаються з окремих елементів, які за необхідності можуть легко змінювати своє розташування щодо один одного або кімнати. Цікава властивість модульних меблів і в тому, що після купівлі найпростіших моделей їх із часом можна покращувати або доповнювати. Буде необхідно докуповувати елементи.
  • Меблі на замовлення. Шафи й комоди нестандартної глибини дають змогу заощадити простір, але відмінно впораються зі своїми функціональними завданнями. Завдяки цьому рішенню можна з максимальною ефективністю використовувати всі особливості конкретного приміщення, спланувавши установку предметів у нішах, кутах, залучивши місце під підвіконням тощо.

Не варто забувати і про стильні сучасні меблі невеликих розмірів. Це найпростіше рішення, якщо є завдання обставити малогабаритну квартиру. Наприклад, правильно підібране ліжко односпальне дасть змогу повноцінно висипатися і добре відпочивати. Водночас така конструкція займатиме мінімум корисного простору. Мініатюрна тумбочка біля ліжка не захаращує проходи, але забезпечує зручне місце для зберігання дрібничок (лампи, книжки чи журналу, телефона, будильника).

Варто також добре подумати, від яких меблів треба відмовитися зовсім. Наприклад, закріпити плазму на стіні замість придбання для цього стола або тумби.

Ліжка для маленької спальні: різновиди та відмінності

Можна обігравати різні варіанти з меблями в малогабаритному житлі. Замовити предмети нестандартних розмірів, замінити кілька конструкцій однією багатофункціональною, а від чогось відмовитися взагалі. Однак є і такі меблі, присутність яких у квартирі обов'язкова. Йдеться про ліжко. Коли площа кімнати сильно обмежена, а відмовлятися від комфорту не хочеться, варто звернути увагу на односпальні моделі. Їхній вибір дуже широкий, а відмінності можуть бути суттєвими. Вони стосуються дизайну, зовнішнього вигляду, особливостей конструкції тощо.

Умовно всі односпальні ліжка можна розділити на три категорії:

  • дитячі;
  • підліткові;
  • для дорослих.

Такий поділ дуже важливий. Він не лише враховує вік сплячого. До конструкцій із різних категорій висувають неоднакові вимоги з огляду на надійність, безпеку, габарити. Наприклад, моделі для дорослих мають бути особливо міцними, щоб витримувати значну вагу. У дитячих ліжках принципово важлива безпека. Для цього їх оснащують додатковими бортиками, гладкими кутами тощо.

Добре, якщо ліжко відповідає віку сплячого за своїм дизайном. Особливо це важливо для дітей. Можна купити і класичну модель, але для створення відповідної атмосфери в кімнаті добре, щоб вона була оригінальною. Візуально її можуть відрізняти незвичайна форма, яскраві кольори корпусу тощо.

Правила вибору маленького ліжка

У будь-якій ситуації дуже важливо подбати про якість сну. Він може бути здоровим і повноцінним тільки за сприятливих умов. Це означає, що категорично не варто економити на розмірах спального місця, намагаючись вивільнити простір для тумбочок і шафок. Безумовно, двоспальна конструкція в маленькій кімнаті не поміститься, але вибрати односпальну замість мініатюрного й незручного диванчика точно можна. Є кілька ключових характеристик, на які варто звернути увагу.

Акцент на розмір

В ідеалі габарити ліжка мають співвідноситися з комплектацією того, хто на ньому спить. Оптимально, коли довжина конструкції перевищує зріст людини на 20–30 см. Стандартна ширина — 70–110 см. Якщо площа кімнати дає змогу, варто купити модель із максимальними габаритами. Для ліжка діє правило — чим більше, тим краще. Це дає змогу приймати уві сні будь-яку позу, не відчуваючи дискомфорту.

Замовляючи нестандартну односпалку, потрібно подумати і про постільну білизну. Сьогодні можна купити будь-яку залежно від особистих уподобань і побажань. Однак стандарт — це найкраще як за ціною, так і з урахуванням різноманітності асортименту.

Каркас і основа

Такі елементи складають кістяк будь-якого ліжка. Саме від них залежить якість і термін експлуатації меблів. Каркас може бути виготовлений із металу, дерева, ЛДСП. Важливо робити акцент на практичності — міцності, зносостійкості, можливості витримувати неодноразові збирання-розбирання. Варто враховувати і вік сплячого. Наприклад, металеві варіанти довговічні, але підходять для дорослих або підлітків, які вже навчилися уникати травмонебезпеки.

Основа — ключова частина ліжка з огляду на розташування сплячого. Важливо, щоб воно було фізіологічно правильним. Якщо є проблеми з опорно-руховим апаратом, їх також необхідно враховувати. Важливий акцент не тільки на довговічності, а і практичності, зручності сплячого.

Відповідний матрац

Неякісний або невідповідний за розмірами матрац може зіпсувати відчуття навіть від найкращого ліжка. Оптимально не купувати меблі в комплекті з таким аксесуаром для сну (виробники найчастіше пропонують стандартні або класичні рішення). Краще замовити ліжко, а потім окремо підбирати матрац, орієнтуючись на вимогу максимального комфорту. З огляду на вік і стан здоров'я людини належить врахувати висоту, жорсткість виробу, якість наповнювача й тип аксесуара.

Додаткові функції

До таких належать висувні шухляди для зберігання, підйомні механізми для економії простору, обмежувачі для безпеки дитини, декоративні елементи для оригінального дизайну тощо. Під час купівлі односпального ліжка потрібно добре подумати, чи потрібні йому конкретні додаткові функції. Найпрактичнішими з компактних моделей вважаються лаконічні рішення. Їх не обтяжують додаткові елементи, а отже, такі меблі легко переставляти в межах кімнати й навіть виносити в інші, за можливості змінюючи обставу.

Вибирати односпальне ліжко найкраще там, де є великий асортимент моделей. Не менш важлива і якість конструкції — виріб має бути сертифікований. Це не тільки гарантія виробника, а і свідоцтво про безпеку меблів для здоров'я людини. Усі ці умови створені в інтернет-магазині «Світ Матраців». Тут конкурентні ціни та різноманітність моделей на будь-який смак. Вивчити асортимент і оформити замовлення можна за посиланням https://svit-matrasiv.com.ua/ua/. Зручне ліжко — гарантія повноцінного сну і відпочинку, покупка в «Світ Матраців» — найкращі умови для кожного клієнта.