До Нового Року ціна на продуктовий кошик значно зросте. Як підготуватися споживачам? Індекс інфляції, або теж саме, що індекс споживчих цін – це показник зміни загального рівня цін на товари та послуги, які купує населення для невиробничого споживання. Індекс інфляції в Україні у серпні – становив 98,6%, у вересні – 100,5%, тож спостерігається тенденція росту – про це йдеться в огляді інфляції від Мінекономіки.

У прогнозі ж Мінфіну на 2024 надали припущення щодо курсу гривні – 40,7 грн за долар США (середній курс за рік). Отже, собівартість і інші витрати в процесі до того, як продукти опиняться на полиці, зростуть. Відтак у виробників є об‘єктивні передумови підняття цін. Бачимо, що подорожчали такі підакцизні товари, як паливо, тютюнові продукти та інші. За даними офіційної статистики у 2022-му найдешевші цигарки коштували 50 грн, середній сегмент 60 грн, преміум – 75 грн. Наразі середня ціна на дешеві цигарки – орієнтовно 72 грн, середній сегмент – 77 грн, а сигарети преміум – 92 грн. Прогнозовано у 2024 році середня ціна найдешевшої пачки буде близько 86 гривень, середнього сегменту - 92 гривні, а преміум – понад 110 гривень.

Яку ж тенденцію можемо побачити на ринку пального? Поточна середня ціна на бензин А-95 по Україні станом на листопад 2023 р., складає 55,47 грн, у листопаді ж 2022-го року була 49,42 грн. Вартість дизельного палива в середньому у листопаді 55,80 грн. Для порівняння – середня вартість дизеля у цей же період у 2022 році становила 49,38 грн. За словами учасників ринку, наразі є підстави вважати, що ціни досягнуть піка взимку. Стабілізуються ціни лише у 2024 році – повідомляють в НБУ. Зростання цін на пальне пришвидшиться, що чинитиме також непрямий проінфляційний вплив на вартість. Отже знову зростуть ціни на м'ясо, молочні продукти, овочі, фрукти та алкогольні напої. З останніми ситуація доволі складна, адже виробництво українського алкоголю суттєво здорожчало.

Давайте пригадаємо, скільки коштував «Біг-Маг» в McDonald‘s, наприклад, у 2018 році і зараз. В 2018 – 47 грн при курсі 28,71 грн за 1 долар США. А зараз 92 грн при курсі 36,08 грн. Тобто, за 5 років вартість знаменитого бутерброда здорожчала відчутно.

А як змінилась вартість горілки і вина з 2018 року? Було 90 грн за 0,5л найдешевшої горілки, а стало 100 грн. Вино тихе коштувало 42 грн, а зараз 80 грн.

Популярні новини зараз
"Росія може навіть...": коли закінчиться війна на думку математиків, тарологів та віщунів Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Спробуємо розібратись, скільки має коштувати якісне українське вино, коньяк, горілка, тощо?

Якщо б Ви, до прикладу, захотіли створити вино чи коньяк, то, по-перше, у вас мають бути виноградники площею хоча б 1 гектар. Саджанець у сертифікованому розсаднику коштує від 100 гривень. На посадку 2600 кущів, що оптимально на гектар, потрібно орієнтовно від 260 000 грн. У вас мусять бути власні потужності для переробки винограду або ви можете їх орендувати. Із гектара можна зібрати 8–10 тонн винограду і зробити до 10 000 літрів вина. Ліцензія для малих виробників коштуватиме 30 тис. грн. У підсумку – корки, склотара, лабораторні досліди, акцизні марки, заробітні плати і податки, якщо усе врахувати, собівартість пляшки вина обходиться виробнику в середньому у понад 100 грн, і, судячи з об’ємів виноробство в Україні, є збитковим бізнесом. Тому ціни на цю продукцію мають підвищуватися, а при цьому виникає інша складність – конкуренція з імпортом.

Що ж з виробництвом горілки? Для однієї літрової пляшки потрібен високоякісний спирт класу люкс, фільтрація, технологія очищення, захисний ковпачок, пляшка зі скла високої якості, дотримання стандартів ISO тощо, транспортування до торговельних мереж, акцизний податок, що у фіналі складає понад – 120 гривень. У той же час контрафакт вартує від 40 гривень. Та і полиці супермаркетів заповнені дешевою неякісною продукцією і дешевим імпортом сумнівного походження, як говорить приказка: «Дешева рибка – погана юшка». Бо в недорогому імпорті використовують дешеві виноматеріали і спирт низької якості.

Ми зробили власне дослідження щодо цін на алкоголь національних виробників у торговельних мережах. Подивимось на зріз цін на українські ТМ:

1. Винно-коньячні – KOBLEVO, SHABO, SHUSTOV, AZNAURI та ін.:

2. Горілчані – Nemiroff, HLIBNY DAR, Козацька Рада та ін.:

Ми побачили, що ціни за горілку 0,7 – коливаються в межах 130 грн, коньяк – 200грн, а вино – 110 грн. Виробникам все важче утримувати якість за ціну, яка є збитковою. А говорячи про якісний алкоголь, закликаємо не гнатися за дешевизною, а відвідувати тільки перевірені магазини спиртних напоїв, і не реагувати на інтернет-повідомлення з занадто низькою ціною на спиртні напої. Остерігайтеся підробок! Сподіваємось, влада візьме питання низької ціни на алкоголь до врегулювання на користь якості для споживачів.