Про це він розповів у програмі «Культ особистості».

За словами експерта, коли держава бере у борг – це не проблема, а джерело розвитку, а от проблема починається тоді, коли борговий ресурс використовується неефективно. Найгірше, стверджує він, коли ці гроші розкрадаються по кишенях, що характерно для корупційних країн, але навіть без цього може бути просто неефективне використання, коли інвестиція не дала прибутку.

«Тому лінійний аналіз лише за одним показником, що от великий борг і тому це величезна проблема, не правильний. Завжди в економіці є багато взаємозв’язків, взаємозалежносте, і не можна аналізувати лінійно по одному показнику чи по одному фактору, треба далі рухатися, другий крок, третій крок: а що цей борг означає, а куди він використовується, а хто формує найбільшу частку цього боргу», - пояснює Андрій Новак.

Принагідно експерт зауважує, що найбільшу частку боргу у світі формують, по-перше, найбільш розвинені країни, а це США, Великобританія, Франція, Японія, по-друге, країни, які мають найвищу динаміку свого розвитку, а це Китай, Індія, Бразилія.

«Ось ці дві групи країн і формують найбільший борг, що підтверджує мої слова про те, що борг є джерелом розвитку і прогресу, якщо ви його використовуєте розумно і ефективно. Тому сам по собі борг – це не є проблема. Всі ці розмови про страхи тільки по факту великого світового боргу ми офіційно припиняємо і завершуємо», - підсумовує Андрій Новак.

Популярні новини зараз
Більше не видурять гроші: як перевірити, що сайт, банківська картка чи мобільний номер є шахрайськими Українським водіям загрожує чималий штраф: через що можна залишитись без грошей у воєнний час Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Шейтельман розповів, чому НАТО не реагує на російські шахеди у Румунії.

Також Знай.ua писав про те, що Ніранжан розповів, коли буде перелом на фронті.