Про це вона розповіла у програмі «Регіони у вогні» з Олексієм Буряченком.

За словами експертки, реформа децентралізації дала Україні багато плюсів, але там, де є плюси, є й мінуси. Зокрема, пояснює вона, держава побачила, що є частина депресивних областей або навіть районів, і тоді почався другий етап децентралізації – це укрупнення, об’єднання громад, яке, можливо, десь і болісно проходило.

«Воно не завжди було укрупнення, воно багато де було і подрібнення, тому що якраз у методології децентралізації було зменшити відстань до людини медичної допомоги, послуг ЦНАПу. Якщо раніше районний центр був центром життя, то тепер на території цього району могло з’явитися 3, 4, 5 громад, і це точно пішло у плюс і тій же легітимності, і тій же довірі, і тому ж розвитку громад. Але те, що вони не однорідні, так, це об’єктивно, десь є ці заводи, десь немає», - зауважує Олексій Буряченко.

Принагідно гостя програми зазначає, що одним із мотивів другого етапу децентралізації також була бюджетоспроможність громад, це обов’язково. До того ж, додає вона, широкомасштабне вторгнення показало, наскільки своєчасним все ж таки було проведення цього другого етапу, адже загалом війна триває вже 10 років, це дуже виснажливо.

«Тому що це оперативне реагування. Місцеві організації територіальної оборони, місцеві осередки громад намагалися відстояти нашу незалежність. Фактично вони відстоювали свій рідний край і нашу незалежність зокрема, вони спрацювали. І це в той період, коли потрібно було, щоб ЗСУ перегрупувалися, доїхали і встигли допомогти. Це було надзвичайно важливо, це було важко, але вони вистояли», - пояснює Світлана Кушнір.

Популярні новини зараз
Прийдуть до кожної квартири: в Україні стартували жорсткі перевірки від газовиків, можуть "відрізати" Жителі трьох областей зможуть не платити за газ цієї зими: кому допоможуть Українці з низьким доходом або "нулем" у гаманці отримають по 2 та 3 тисячі гривень Кабмін ухвалив важливе рішення щодо пенсій українців: що буде з виплатами
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Кінах заявила, що наші українські діти, які постраждали через війну, насправді дуже талановиті, і їх потрібно любити, поважати і допомагати їм.

Також Знай.ua писав про те, що Мусієнко розповів, кого все ж таки більше послухає Орбан – кремль чи Європу.