Публічний скандал щодо витоку інформації всередині Національного антикорупційного бюро має на меті підірвати довіру до всієї антикорупційної системи, зіштовхнувши лобами два найсерйозніші актокорупційні відомства – Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру та НАБУ.

Так ситуацію оцінив політолог, військовослужбовець Кирило Сазонов.

Конфлікт між НАБУ та САП стався на тлі обшуків одного з детективів НАБУ у справі про злив інформації. Після цього перший заступник директора НАБУ Гізо Углава за власною заявою попросив усунути його від виконання обов’язків через «можливий конфлікт інтересів».

«Кута не фігурант справи і в нього не проводилися обшуки. Ні в НАБУ, ні в САП, зрозуміло, не було жодних публічних звинувачень на адресу Углави. Проте знову знайшлися активісти-блогери, які без суду та слідства звинуватили першого заступника директора НАБУ у всіх гріхах», - розповів Сазонов.

За його словами, у цій схемі хтось спеціально зіштовхує лобами НАБУ та САП, що призведе до руйнування довіри до всіх антикорупційних органів та фактичного знищення антикорупційної системи в Україні.

Сазонов підкреслив, що створення антикорупційної системи є одним із небагатьох важливих досягнень незалежної України. Він припускає, що хтось спеціально розпочав кілерську інфокампанію проти НАБУ. До кінця вересня 2024 року має відбутися зовнішній аудит НАБУ незалежними експертами, призначеними міжнародними партнерами. Це буде перший аудит відомства з моменту його створення у 2015 році.

"Можна припустити, що на НАБУ зараз почався умисний політичний тиск", - констатує політолог.

Він також вважає, що хтось навмисно зливає для медіа, блогерів та активістів-антикорупціонерів інформацію у цій справі. Вони називають прізвища нібито винних у зливі справ НАБУ, керуючись виключно власними конспірологічними припущеннями, а не офіційними результатами службового розслідування.
«Ситуація абсолютно огидна.

Тому що якщо за результатами розслідування Углава виявиться ні в чому не винним, то навряд блогери-активісти-антикорупціонери вибачатимуться за необережні звинувачення», - додав військовий.

Популярні новини зараз
Більше не пускатимуть за кордон: яку перепустку потрібно мати 17-річним українцям Паралельні світи існують і ми живемо в одному з багатьох — фізики провели вражаюче дослідження Куб газу – по 15 грн, світло – 7,5 грн: українців обдеруть як липку Чоловік знайшов 2,5 млн грн у банках від какао, але не зміг їх витратити: навіть банку не потрібні
Показати ще

Нагадаємо, А Наталій Куртєв "захотів" тонни гуманітарки, мільйони на таблички, каву та аеропорт: як результат – звільнили з роботи

Раніше ми писали про те, що «Вкрали та поїхали»: політичний експерт розповів, чи настав час міняти уряд

Крім того, Знай.ua повідомляв про викрадення, корупцію та аморальну поведінку: Зеленський відповів на петицію про звільнення Бугрова