Йдеться про застосування норм частини 2 статті 107 Лісового кодексу України щодо стягнення з органів самоврядування шкоди, заподіяної лісу, не наданому в користування, у разі невстановлення осіб, винних у заподіянні цієї шкоди.

Восени 2023 року працівниками Державної екологічної інспекції Поліського округу на території Рокитнівської селищної ради Рівненської області було зафіксовано факт незаконної порубки майже 1 тисячі дерев різних порід, саме лісу, який не надано в користування і який знаходився на землях запасу вказаного органу місцевого самоврядування.

Розмір заподіяної довкіллю шкоди склав 2 млн. 911 тис. грн. Осіб порушників, які здійснили незаконну порубку, правоохоронцями встановлено не було.

«Статтею 33 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" до делегованих повноважень органів місцевого самоврядування, зокрема, належить здійснення контролю за використанням і охороною, природних ресурсів, відтворенням лісів. Частиною 2 статті 107 Лісового кодексу України на органи місцевого самоврядування покладено обов’язок відшкодування шкоди, заподіяної лісу, не наданому в користування, у разі невстановлення осіб, винних у заподіянні шкоди», - розповідає начальник ДЕІ Поліського округу Євгеній Медведовський.

Таким чином, відшкодування збитків у випадку виявленої Інспекцією незаконної порубки на території Рокитнівської селищної ради, стало обов’язком саме Рокитнівської селищної ради. Оскільки селищною радою була проігнорована претензія щодо відшкодування шкоди, Інспекцією був підготовлений позов до суду.

Популярні новини зараз
Українцям будуть по-новому вручати повістки: все зміниться з 16 липня Готуйте додаткові 300 гривень: українцям прийдуть перераховані платіжки Смартфони йдуть у минуле: молодь масово повертається до кнопочних телефонів У YASNO повідомили неприємну новину для тих, хто платить за "нічним" тарифом
Показати ще

Колегія суддів ґрунтовно вивчила обставини справи, доводи сторін, і прийняла рішення про задоволення позовних вимог Інспекції, а саме стягнення з Рокитнівської селищної ради нанесеної шкоди за фактом незаконної порубки дерев на суму 2 млн. 911 тис. грн., що є першим випадком в Україні застосуванням частини 2 статті 107 Лісового кодексу України при визначенні обов’язку відшкодування шкоди в аналогічних випадках.

«Завдяки принциповій позиції працівників Інспекції, що мають дотичність до даної справи (проведення обстежень, підготовки матеріалів до судових розглядів та участь у них) в Україні вперше вибудовується та формується судова практика застосування норм частини 2 статті 107 Лісового кодексу України щодо стягнення заподіяної шкоди довкіллю в конкретно визначених випадках, що в кінцевому результаті має призвести до належного виконання делегованих повноважень органами місцевого самоврядування на території всієї України в частині здійснення контролю за використанням і охороною, природних ресурсів, відтворенням лісів, а найголовніше - збереження лісів України», - резюмує Євгеній Медведовський.