Про це він розповів у програмі «Регіони у вогні» із Олексієм Буряченком.

Як зауважує Олексій Буряченко, лідер у справедливій енергетичній трансформації і відмові від вугілля – Німеччина, але вони йшли до цього 60 років і зробили це все дуже грамотно. Наприклад, Польща, додає він, тільки підійшла до початку реформування цієї галузі, це вимагає грошей і часу, тому не можна вимагати від України такої трансформації швидко.

«Ті громади, в яких це (ред. – шахти) був містоутворювальним елементом, самі цього не вивезуть за рахунок свого бюджету, їм потрібні будуть кошти з держави або з Європейського Союзу, який і просить, відповідно, щоб ми щось робили з цими шахтами. Чи багато Європейський Союз наразі дає нам субвенційних коштів на ефективне здійснення такого переходу?», - запитує Олексій Буряченко.

По-перше, пояснює гість програми, ЄС та міжнародні організації не дають кошти просто так, а лише під проєкти і з подальшою звітністю, куди пішло фінансування. Отож, стверджує експерт, тут потрібна системна політика, зміна моделей розвитку регіонів, залежних від вугільної галузі, створення інвестиційної привабливості тощо, тоді під це і гроші дадуть.

«У Європі функціонує Фонд справедливої трансформації, його загальний обсяг – 45 млрд євро. Він не для України, звичайно, а для тих країн, які є членами Європейського Союзу, але існують так само ініціативи, які стосуються підтримання справедливої трансформації у країнах, які є не членами ЄС. Це зараз обговорюється. І наша сьогодні задача – продемонструвати, що ми розуміємо, що це таке, що ми бачимо, як це може реалізовуватися в країні, що ми відповідальні, що ми зможемо сформувати відповідну модель. І тоді ми можемо розраховувати на цей ресурс», - пояснює Ярослав Жаліло.

Популярні новини зараз
Мобілізація авто в Україні: власникам транспорту загрожує 60 тисяч штрафу, хто в списку Тариф 7,96 грн/куб не для всіх: кому доведеться віддавати більше грошей за газ На які спеціальності є сенс вступати: поради для абітурієнтів Українцям стане складніше переоформити авто: що зміниться
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Мусієнко розповів, як морські дрони Sea Baby знищують російські кораблі.

Також Знай.ua писав про те, що Когут розповів, чи вистачає українському парламенту кваліфікації.