Журналісти видання NGL, які опублікували статтю про неякісні консерви для ЗСУ, отримали висновки експертів Державного науково-дослідного інституту щодо якості продуктів, і виявилось, що вони відповідають стандартам за всіма параметрами, окрім декількох.

Проте, як зазначає Олексій Голобуцький з Агенції моделювання ситуацій, журналісти перекрутили науковий висновок, і на підставі їх публікації Державний оператор тилу (ДОТ) поспішив розірвати контракт з постачальником, ТОВ «Трейд Граніт Інвест». Тепер вибір нового постачальника відбудеться поза системою ПроЗорро.

Голобуцький нагадав, що 7 жовтня видання NGL опублікувало статтю про те, що до нього звернувся військовий з Покровського напрямку, який заявив, що м’ясні та рибні консерви жахливі, і надіслав до редакції 10 банок.

Журналісти влаштували власний тест: на камеру куштували ті консерви. Голобуцький процитував відгуки журналістів про консерви: «ой, тут мені якось забагато солі», «тут шматочок якийсь маленький», «тут шматок завеликий», «тут лише жир», «тут якась шкіра», «якось воно недобре виглядає», «оці чотири банки однаково складні».

При цьому з відео незрозуміло, які саме продукти вони коментували: «Це було схоже на те, як кілька господинь куштують страви їхньої найкрасивішої подружки».

Популярні новини зараз
Кого з пенсіонерів можуть мобілізувати Більше жодного опалення: газовики попередили українців із газовими плитами Українцям дозволили отримати новий тариф на світло: з такою ціною платіжки скоротяться на 50% Загинув відомий співак, зірка гурту "One Direction" Ліам Пейн: копи кажуть - випав з вікна
Показати ще

Спільний висновок співробітників NGL.media – дев’ятьом з десяти бляшанок місце у смітнику. Але Голобуцький також звернув увагу на те, що журналісти замовили професійну експертизу, але за браком коштів оплатили аналіз лише однієї банки консервів, усвідомлюючи, що їх має бути як мінімум вісім: «Так, вони (журналісти) знали, що для аналізу однієї банки недостатньо, але подумали собі: «Та й хєр з ним!» Ну, не витрачати ж їм свої власні кошти на пошук правди, чи не так?».

Експерти Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи надали свій висновок.

«Виявилось, що ця банка не відповідала 3 (трьом) з 36 параметрів, а саме було трохи більше, ніж треба, солі, і менше м’яса, а ще його шматочки були не того розміру. Колір, запах, смак – справжні експерти все це визнали таким, що відповідає стандартам», - повідомив Голобуцький, який ознайомився з висновками.

А журналісти, які отримали висновки науковців, зробили свій: «Таким чином понад 60% вмісту бляшанки складає вода». «Яким «таким чином»?», - дивується Голобуцький.

Після виходу цієї маніпулятивної статті, каже він, голова ДОТ Арсен Жумаділов сказав, що в нього нема повноважень і ресурсів перевіряти якість продуктів, цим займається Мінборони, але розірвав контракт з постачальником на постачання продуктів на Покровський напрямок.

«І, якщо прибрали одного постачальника, його має замінити інший… Отак під наші крики «ганьба! ганьба!» і сліпу віру всьому написаному дилетантами конкуренти вибороли собі ще кілька мільйонів державних замовлень», - вважає Голобуцький і передбачає, що інший постачальник буде обраний на непрозорих умовах, тобто без конкурсу.

Нагадаємо, що раніше член Антикорупційної ради при Міноборони Олександр Геращенко показав, як вибірково Державний оператор тилу карає постачальників за неякісну їжу.