Україна відмовляється виконувати власні зобов’язання, що взяті за договором Енергетичної Хартії щодо гарантій та стабільної підтримки галузі «зеленої» енергетики, після того, як в Мінюст потрапило повідомлення про арбітражний позов з боку литовської компанії Modus Energy, яка інвестувала кошти в розвиток відновлюваної енергетики в Україні.
Про це у Facebook повідомила народний депутат України Людмила Буймістер, коментуючи відповідь Мінюсту на її депутатський запит.
«Офіційно. Україна відмовляється виконувати договір Енергетичної Хартії! «Позиція України в межах арбітражного провадження полягає в запереченні всіх заявлених позивачем порушень Україною зобов’язань, взятих за Договором до Енергетичної Хартії», - зазначає Буймістер.
Вона нагадала, що конкретно на цей договір спирається литовський інвестор в своєму позові – оскільки держава гарантувала виконання своїх зобов’язань щодо розвитку відновлюваної енергетики.
«Конкретно від виконання цього договору та власних зобовязань держава ухиляється вже більше року», - повідомила нардеп.
При цьому вона також повідомила, що міністерство намагається заборонити їй, як народному депутату України, говорити про злочинне ставлення держави до іноземних інвесторів і назвале це «нахабством».
«Вважаю, що така кричуща відповідь буде дуже знаковою для іноземних інвесторів, які ще вагаються щодо подальших дій і переговорів з урядом. Тепер вони краще розумітимуть – що криється за обіцянками Кабміну», - додала Буймістер.
Також вона зазначила, що представники Кабміну не хочуть навіть думати про те, що боргова криза та запровадження акцизного збору на «зелену» енергію призведе до того, що ціна втрат для нашої держави буде непосильною.
«Хотілось би отримати відповідь і від Дениса Шмигаля – на питання як так сталося що за його прем’єрства країна вперше була втягнута в арбітражний процес з боку іноземного інвестора в зелену енергетику… Можу сказати відверто – за кризу в «зеленій» енергетиці та зрив усіх домовленостей з ЄС Денис Шмигаль буде на 100% нести власну політичну відповідальність», - підкреслила депутатка.
Також, на її думку, «високопрофесійна» позиція міністра юстиції Дениса Малюськи щодо міжнародних арбітражів показує, що нам, народу України, треба буде ще довго розплачуватись за ці багатомільярдні рішення.
Нагадаємо, 2 червня Кабмін вніс до парламенту законопроект про введення додаткового акцизного податку на електроенергію з відновлюваних джерел енергії.
На наступний день, 3 червня, найбільший скандинавський фонд NEFCO оголосив про зупинку інвестицій в Україну.
Найбільші асоціації відновлюваної енергетики назвали плани уряду спробою експропріації їхніх активів і пригрозили судом.
Довідково. 28 квітня стало відомо, що компанія Modus Energy, яка перебуває у власності громадян Литви, подала позов проти України через те, що держава не виконує свої зобов'язання щодо виплат за вироблену електроенергію і змушує компанію піти на зміни правил, які скорочують її доходи.
У скарзі вказується, що ДП "Гарантований покупець" змусило дочірні компанії Modus Energy підписати Додаткову угоду, що передбачає скорочення доходів і тому компанія розглядає це як ініціювання процедури розірвання договору купівлі-продажу "зеленої" енергії, який діє до 2030 року.
Згідно з документацією, позивач просить арбітражний суд: визнати Україну такою, яка порушила вимоги статей договору про Енергетичну хартію; зобов'язати Україну виплатити відсотки на суми збитків, нарахованих арбітражним судом, на певних умовах; а також зобов'язати оплатити всі витрати понесені на арбітражне провадження.