Новий коронавірус з Китаю був уперше зафіксованим наприкінці минулого року, що і відобразилося у назві захворювання COVID-19. Продовж 2020 року мільйони людей по всьому світу працювали над вивченням інфекції і розробкою методів протидії.

Знай.ua підготував короткий перелік фактів про коронавірусну хворобу, які стали відомими протягом 2020 року.

1. Походження COVID-19

Як і коли з'явився коронавірус COVID-19 досі точно не відомо.

Наразі науковця не відомий ні нульовий пацієнт, ні точна генеза захворювання. Уперше з ним зіштовхнулися у Китаї у листопаді 2019 року, але ВООЗ "встигла" визнати проблему аж 31 грудня. А вже у березні було оголошено про пандемію — всесвітню епідемію. В Україні перший випадок COVID-19 зареєстрували 3 березня, а вже 13 березня — й першу смерть.

Зате гіпотеза про штучне походження хвороби була розгромлена науковцями, які довели природну еволюцію збудника.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

2. Передача COVID-19

Основний шлях розповсюдження COVID-19 — повітряно-крапельний від людини до людини. Цей механізм реалізується як через більші краплини вологи з дихальної системи, так і дрібний аерозоль, який може, за попередніми даними, "зависати" у повітрі. На початку пандемії наголошувалося на важливості обробки рук і поверхонь — але згодом виявилося, що шанс на інфікування через такі контакти доволі низький.

При цьому треба зазначити, що COVID-19 відрізняється високою заразністю, яка значно перевищує цей параметр у ГРВІ чи грипу (базовий показник репродукції за різними оцінками складає від 2 до 4 — тобто кожна людина заражає приблизно таку кількість інших осіб).

3. Перебіг і симптоми COVID-19

Коронавірусна хвороба у людини може мати безсимптомний, легкий та важкий перебіг. Найлегше інфекцію переносять діти — у 90 відсотків вона протікає безсимптомно. Найчастіше важкі форми спостерігаються у літніх людей та людей, які мають проблеми зі здоров’ям.

Інфографіка DW
Інфографіка DW

Як зазначає Центр громадського здоров'я, основними симптомами COVID-19 є гарячка (висока температура), кашель та задишка (ускладнене дихання). Акцентують увагу спеціалісти й на такому симптомі, як втрата нюху і смаку — хоча це й спостерігається приблизно у 60 відсотків пацієнтів, це є найбільш специфічною ознакою. Детальніше з симптоматикою можна ознайомитися на інфографіці.

Інфографіка DW
Інфографіка DW

4. Діагностування та лікування COVID-19

Діагностувати наявність коронавірусу у пацієнта можна за допомогою спеціальних тестів. Антитіла до COVID-19 можна виявити за допомогою експрес-тестів, але це непряма ознака захворювання. Більш надійним є метод ПЛР, але і він дає правильну інформацію лише приблизно у 70 відсотках випадків. Також все більшого поширення в окремих системах охорони здоров'я набуває постановка діагнозу за клінічними симптомами, яка також може давати значну похибку.

На жаль, проти COVID-19 не існує спеціалізованого лікування. Національними системами охорони здоров'я розроблені низка протоколів лікування хвороби, але всі вони не мають високої доведеної ефективності.

Для забезпечення виживання пацієнтів широко застосовується симптоматична терапія: гарячку знімають протизапальними препаратами, а у випадку значного порушення роботи дихання — застосовують кисень, а у крайніх випадках — апарати штучної вентиляції легень.

5. Вакцина від COVID-19

Саме на масову вакцинацію населення покладають надії епідеміологи. Через ризик повторного зараження формування природного імунітету виявилося сумнівним.

Над вакциною та ліками проти коронавірусної інфекції нині ведеться майже 1000 розробок, але поки до застосування готові усього лише трохи більше ніж три препарати з наступною ефективністю:

Pfizer/BioNTech – 95%

Moderna – 94%

Astrazeneca – 70%

А ось російська вакцина, яку активно просуває кремлівське керівництво, поки що викликає сумніви світових експертів.

Нагадаємо, Повторне зараження на covid-19: що відомо українським лікарям і як з цим потрібно боротися.

Як повідомляв портал Знай.ua, У МОЗ представили план вакцинації від Covid-19 на 2021 і 2022 рік.

Також Знай.ua писав, Висока температура при covid-19: відомий лікар пояснив, збивати "гарячку" чи ні.