Це питання розглядає на каналі «Знай ua» Катерина Котенкова.

«Через карантин цей Новий Рік доведеться зустрічати вдома навіть тим, хто любить піти в гості або поїхати на курорт. Сюди ж додадуться українці, яким зараз фінансовий стан не дозволяє виїхати на відпочинок або закотити гучну вечірку. А також - ті, хто знаходиться на самоізоляції. Пам'ятаєте, як казав Гончарук: дивись в обидва. Те, що зараз курс менше, означає, що олів'є в наступному році на новорічному столі не буде дорожче, ніж в цьому», - нагадала ведуча.

Але чи дійсно олів'є не буде дорожче? Скільки в цьому році доведеться заплатити за те, щоб новорічний стіл не був порожній?

Відомий економіст Олег Пензін вважає, що об'єктивних підстав для подорожчання «новорічного набору» немає. Хіба що компоненти для борщу стали дорожче - подорожчання склало від 15 до 20 відсотків. Зате подешевшала курятина. Трохи дорожче стала яловичина, а свинина залишилася на колишньому рівні. Якщо ж ціни істотно виростуть, люди просто відмовляться від покупок, адже багатшими за цей рік вони не стали.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Експерти Інституту аграрної економіки дотримуються іншої думки - зростання цін є, хоча і незначний. Торік середній сім'ї з чотирьох осіб на новорічний стіл було потрібно 1 620 гривень, а зараз - 1706. Таким чином, ціна зростає на 5,3 відсотка.

Але Котенкова думає, що насправді людям доведеться платити набагато більше.

«Якщо ми беремо звичайну сім'ю з чотирьох осіб, на столі повинно бути більше солодкого, мандаринів, апельсинів. Хтось, звичайно, може скористатися дешевою горілкою або шампанським, але багато поставлять на стіл напій дорожче. Так що люди будуть викладати за святкування тисяч п'ять», - говорить вона.

При цьому, на думку практично всіх експертів, перед Новим Роком всі торговельні мережі влаштують акції та розпродажі. Адже через карантин купівельна спроможність населення впала, на складах накопичилося багато товарів, і потрібно їх збути.

Катерина Котенкова вважає: в цьому році новорічні столи будуть не менш різноманітні, ніж рік тому - але менш рясні. Доїдати залишки з них протягом тижня вже не доведеться.

Раніше вона розповіла про загрозу нової епідемії на додаток до коронавірусу.

Також Котенкова торкнулася теми курсу долара в новому році.