Починаючи з 16 січня, в Україні набула чинності ст.30 Закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Згідно з цією статтею всі українські заклади зі сфери послуг в обов'язковому порядку переходять на обслуговування виключно українською мовою.

У Харкові вже серйозно підійшли до нововведень пов'язаних з державною мовою.

Про це передає телеграм-канал "Новини Країни+".

Повідомляється, що касирам одного з супермаркетів надрукували і видали інструкцію, як правильно спілкуватися з покупцями.

Інструкція містить в собі ряд фраз, починаючи від привітання і закінчуючи вдячністю за зроблену покупку і це все виключно українською мовою.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

інструкція, джерело: Труха
інструкція, джерело: Труха

Нагадаємо, Мовний омбудсмен Тарас Кремінь розповів алгоритм дій, якщо відвідувача не обслуговують українською мовою:

1. Спробувати мирно вирішити дане питання на місці з працівником або адміністрацією закладу.

2. Якщо була отримана відмова, то зафіксувати його на аудіо / відео, письмового підтвердження очевидців і дані підприємства.

3. Подати скаргу електронну скаргу на e-mail: skarha@mova-ombudsman.gov.ua або заповнити форму на сайті (https://mova-ombudsman.gov.ua/). Скарга повинна включати в себе: дату відмови, адреса місця, яким чином порушувалися права позивача і його особисті дані. Подати скаргу можна протягом півроку з моменту порушення.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше Ніцой пояснила, чому штрафи за обслуговування російською користі не принесуть: "терпіти"

Як повідомляє портал «Знай.иа» Закон про мову в дії: киянці відмовили в обслуговуванні українською і "вишукано" нахамили

Також «Знай.иа " писав, що Українці відчули перші "плоди" закону про мову, дійшло до звільнень: "винятків небагато"