В програмі «Романенко. Бесіди» експерт програми «Енергетика» аналітичного центру Український інститут майбутнього Андріан Прокіп розповів про ситуацію в різних галузях енергетики, в тому числі про вплив весняного карантину і сьогоднішні реалії в різних секторах.

За його словами, відбулось два «проколи», які призвели до розбалансування секторів. «Перший прокол – це були ремонтні кампанії, коли влітку фактично блоки станцій, які не потрбіні, мали стати в ремонт, для того щоб взимку вони працювали. І вийшло так, що влітку ремонтна кампанія була провалена, а провалена була в тому числі через те, що грошей не було. Знову ж таки, все тягнеться від цієї історії з горшима, з боргами», - заявив він.

Як зазначає експерт, через не виконані влітку ремонтні кампанії і перенесення їх на осінь, атомна генерація була менша, ніж могла і повинна була бути.

Другим провалом Прокіп визначає грошові питання. «На фоні боргів десь не змолгли закупити вугілля, десь були проблеми з видобуванням, але це теж борги. Борги і ремонтна кампанія. Слава богу, не надірвалось, якось воно пройшло», - вважає Прокіп.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Українцям приготуватися до перевірок податкової: вже попередили У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Експерт наводить цифри, згідно з якими, навесні було з одного боку падіння споживання, яке доходило до 12% через карнатин, а з іншого боку росла зелена енергетика, що потрібно було змістити в один графік.

«За минулий рік атомна (енергетика, - ред.) впала (в 2019 було 83 млрд генерацій, а в 2020 – 76 мдрд). Але тепловики також впали. ТЕСи впали з майже 45 до 39 мдрд кВт/год, а зеленка, само собою, росла. Тут же і проблема: що її виробляй, не виробляй – а її треба викуповувати. І що робити? Викуповувати енергію, яку не приймають чи приймати і викуповувати? Але загалом ця проблема буде тільки рости, оскільки генерація зелена за ці два роки ще серйозно виросте», - резюмував він.

Нагадаємо, раніше Знай.ua повідомляв, що Євген Єнін заявив, що Україна визначилась з напрямами співпраці з Індією.

Раніше повідомлялось, що "зелені" інвестори за крок від позовів проти України через борги.