Економіст Юрій Атаманюк в ефірі «Знай24» розповів, чому українці ще довго не будуть жити як європейці.

Він нагадав, як мешканці Німеччини кілька хвилин з балконів аплодували Ангелі Меркель, коли вона вирішила піти з поста канцлера через 18 років правління. Весь цей час вона жила в своїй квартирі, а не переїхала в розкішний золотий палац.

«Ціннісні моменти в суспільстві повинні пройти. Ми з СРСР кинулися в капіталістичний світ, і цей кидок вдарив на психіку. Не дарма кажуть, що найбільші покупці дорогих автомобілів і брендового одягу – араби і «новые русские» – мешканці пострадянських країн», - говорить Атаманюк.

На його думку, це відбувається через пам'ять генетичної бідності, коли бідні раптом стають багатими і тепер хочуть жити розкішно.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними
Показати ще

Наприклад, бедуїни отримали нафтодолари і стали швидко рухатися, і перекривають пам'ять генетичної бідності дорогими авто, палацами і одягом. Так само і «новые русские» – вирвалися з хрущовки і тепер їм треба будувати величезні будинки з золотими левами на вході і фонтанами. А потім вони не знають, як цей будинок обігріти, тому що більше не знаходяться біля «годівниці».

«Це психологія, це повинно пройти», - констатує економіст.

Також він розповів історію, як гостював у офіційного мільярдера – власника Porsche в передмісті Відня. Атаманюк очікував, що побачить величезний палац з високими парканами і безліччю охорони, перевірками, як ми звикли бачити у наших чиновників. Але виявилося, що у мільярдера скромний одноповерховий будинок на 250 метрів і 30 соток землі.

«Інші цінності в житті. І тут не можна звинувачувати, так склалися обставини. Це історична послідовність, яку потрібно пережити. Молода держава, ми повинні перехворіти», - упевнений експерт.

Він підкреслив, що країни, до рівня життя яких ми прагнемо, розвивалися століттями.

«Коли ми говоримо про Німеччину, Великобританію, Францію, до стандартів яких ми прагнемо, вони проходили століттями. І корупційні пріоритети, і етика чиновника, і що найголовніше в житті.

Вони ходять до церкви за покликом душі, а не так, як багато у нас. Спочатку записувалися в партію, бо інакше не зробиш кар'єру, а потім стало можна ходити до церкви, тому що для кар'єри потрібно церковні ордени збирати. Тобто відновлювали церкви не для того, щоб до Бога бути ближче, а щоб це було кон'юнктурно.

Так само займаємося благодійністю. Коли вона стає публічною – тобою керує гріх марнославства, а не бажання допомагати людям», - говорить Атаманюк.

Експерт вважає, що у нас поки що немає зрілості, щоб генерувати в своїй масі таких політиків, у яких був би інший набір життєвих цінностей.

Нагадаємо, Знай.uа повідомляв, що молодий священик покинув Париж заради села на Львівщині.

Раніше економіст Кущ розповів, що Європа використовує імпорт нашої робочої сили для поповнення своєї демографічної ями.