Національний банк України (НБУ) не публікує, скільки конкретно і в які цінні папери він вкладає, оскільки це державна таємниця. Але ці дані бачать західні аудитори, які перевіряють НБУ.

Про це розповів економіст Олексій Кущ в ефірі програми «Скажи-ка, дядя».

«Національний банк – це ще і кредити рефінансування. Рефінансування – це кредит, який Національний банк видає комерційним банкам», - говорить експерт.

За його словами, зараз в НБУ з'явилася унікальна схема.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

«Національний банк, як в законі написано, повинен бути кредитором останньої інстанції. Тобто він повинен давати кредит банку, коли банк вже ні у кого не може позичити грошей. І ось яку цікаву схему вони зробили. Коли почалася ця корупційна криза, вони в травні минулого року внесли зміну, що кредити рефінансування, які раніше були короткостроковими (буквально на кілька днів або місяць), тепер віддаються до 5 років.

Вони зробили мега низьку облікову ставку – 6% – під виглядом того, що вони нібито проводять м'яку гуманітарну політику і будуть стимулювати економіку. Але ми розуміємо прекрасно, що ці 6% фактично ніяк не впливають на рівень кредитів. Облікова ставка вважається орієнтиром цінних грошей в країні, так в законі написано. А простій українській фізичній особі кредит дадуть під 35%», - пояснив Кущ.

Раніше Знай.uа повідомляв, що Рада остаточно затвердила Закон – як отримати винагороду за корупціонера.

Нагадаємо, Загородній розповів, чому нічим не закінчилися гучні корупційні справи.