Економіст Олексій Кущ в своєму блозі поділився враженнями про Всесвітній економічний форум, що відбувся в Давосі, та порівняв участь України в ньому в минулому і цьому році, а також розповів, чому введення санкцій проти китайських інвесторів - безглуздий вчинок з боку України.

На його думку, Давос в цьому році показав «халявну» природу представників української влади.

«Ми всі прекрасно пам'ятаємо минулий рік і масштабний десант українських депутатів і їх експертної обслуги в Давосі. При чому практично всі вони їздили не за свої гроші, а за гроші грантових організацій, так званих корпоративних спонсорів. Зрозуміло, що потім вони цілий рік відпрацьовували отримане. Тим не менше, ми пам'ятаємо ці десятки, сотні селфі, прямих включень, розповідей про те, як добре в Давосі. Наша делегація була мало не найчисленнішою», - нагадав експерт.

Він повідомив, що в силу карантинних обмежень форум в цьому році проходив в режимі віддалених виступів за допомогою онлайн серверів. І в таких умовах від України, крім кількох фінансово-промислової груп, які використовували форум для просування своїх товарів на міжнародному ринку, практично ніхто не взяв участі.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Українцям доступна нова грошова допомога: хто отримає понад 10 тисяч гривень Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

«Виходить, що коли можна було поїхати, зачекінитися, «заселфитися» - бажаючих було хоч відбавляй, а коли потрібно, сидячи в Києві, просто презентувати цікавий виступ, презентувати якісь смисли, які будуть цікаві в усьому світі - тут, як у відомому анекдоті, дурних немає», - заявив експерт.

Кущ пригадав також виступ нашого презедента і його відому обіцянку щодо запровадження в Україні механізму інвестиційних нянь, які, як він зазначив, виявилися вусатими. Пояснює він це в контексті запровадження санкцій проти китайських інвесторів, яким «пощастило» купити акції «Мотор Січі».

«Сама угода була висвітлена на найвищому державному рівні. Тепер проти китайських інвесторів вводять санкції, вони подають на Україну до суду, кілька мільярдів доларів можуть відсудити. Ось такі вусаті няні. Чому вусаті няні - тому що ці няні були приставлені до інвесторів з боку наших правоохоронних органів і силовиків. Замість симпатичних інвестиційних нянь, про які подумали гості Давоса в минулому році, китайських інвесторів зустріли вусаті няні з правоохоронних органів. Вусатий нянь-силовик - це зараз символ роботи з інвесторами в Україні», - розповів Кущ.

При цьому, експерт нагадав, що торговий оборот України з Китаєм становить близько 10 млрд доларів і з урахуванням останніх економічних тенденцій, Китай для нас зараз є країною №1 у плані партнерства.

«У цьому плані санкції проти китайських інвесторів з боку України виглядають вкрай безглуздо. Це все одно, що плюнути на черевик свого найкращого клієнта», - заявив Кущ.

Нагадаємо, раніше Знай.ua повідомляв, що Білецький виступив з претензіями до нинішньої влади з приводу ситуації з «Мотор Січ».

Раніше Поляков заявив, що Україна може потрапити на компенсацію китайцям 3,5 мілліада доларів збитку.