Україна в 2020 році закупила товарів і послуг на суму близько 650 млрд грн і 38% з них - це іноземні товари і послуги. Таким чином українська держава щорічно дотує іноземні економіки на 250 млрд грн, підтримуючи іноземний бізнес і створюючи в ньому робочі місця. Так в своєму блозі заявив політолог Руслан Бортнік.

Він пояснив, що це, само собою, не вигідно для національної промисловості, тому українські політики звернули увагу на цю проблему і в минулому році групою депутатів був зареєстрований законопроєкт про локалізацію, який був прийнятий в першому читанні.

«У той же час цей законопроєкт зустрічає жорсткий опір. І мене абсолютно не дивує, якщо цьому законопроєкту опираються посли Великої сімки або ЄС, розповідаючи про те, що це неправильно, це не відповідає угоді про асоціацію з ЄС, це не відповідає нормам і правилам Світової організації торгівлі. Але мене дуже дивує, коли проти цього законопроєкту починає виступати віце-прем'єр міністр з євроінтеграції України Ольга Стефанишина, яка вважає, що спроба локалізувати виробництво на території України суперечить міжнародним зобов'язанням України або навіть сам прем'єр-міністр», - говорить експерт.

Він пояснив, що іноземним лобістам, звичайно, вигідно, коли Україна не захищає свій ринок, адже в це втягнуто великі гроші - 10 млрд доларів, які щорічно заробляють іноземні компанії тільки на українському державному секторі. Але складно зрозуміти, чому українські представники виступають проти законопроєкту, який очевидно вигідний для української економіки, адже незабаром Україні потрібно буде поміняти від 60% до 90% обладнання підприємств, в зв'язку з чим держзакупівлі будуть тільки рости.

Популярні новини зараз
Зміни у тарифах: мобільний оператор Lifecell зробив важливе оголошення Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар" Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи
Показати ще

«Мені здається, що ми повинні відстоювати свій інтерес і такі законопроєкти, як законопроєкт про локалізацію, безумовно, буде позитивно впливати на українську економіку. За підрахунком аналітичних центрів, тільки прийняття цього закону про локалізацію може протягом 5 років дати зростання ВВП в 4%, збереження 200 тисяч робочих місць і створення 60 тисяч нових робочих місць», - заявляє Бортнік.

При тому, що цим законопроєктом запропоновані ще досить м'які, ліберальні вимоги до товарів, що закуповуються державою: 10% товарів і послуг українського виробництва у 2021 році, в подальшому планується збільшити цю норму до 15% у 2022 році і 20% - в 2023, в той час, коли, наприклад, в США ця норма досягає 90%.

«Мені здається, це абсолютно нормальна вимога, яке потребує соціальної та громадської підтримки і мені здається цей законопроєкт - один з тих, який є лакмусовим папірцем для наших політичних осіб. Відразу видно, хто працює на національний інтерес, а хто обслуговує зовнішніх лобістів інших держав. Відразу видно, хто просто відверто спекулює патріотизмом, а насправді зацікавлений в роботі на транснаціональні корпорації», - заявив Бортнік.

Нагадаємо, раніше Атаманюк заявив, що закон про локалізацію цілком логічний.

Раніше Знай.ua повідомляв, що Кущ заявив, що американська модель розвитку економіки йде в минуле.