Міжнародний валютний фонд не дав Україні транш із політичних причин, економічних причин для цього немає.

Про це в програмі «Что дальше» на каналі «Знай24» розповів експерт Українського інституту політики Руслан Бізяєв.

«Політичні причини полягають в тому, що зараз сам МВФ проходить процес перезавантаження. 2020 фінансовий рік МВФ закінчив з діркою близько $350 млрд. Для того, щоб цю дірку закрити, адміністрації Байдена довелося ухвалити низку фінансових рішень, наповнити бюджет МВФ. Як бачите, не тільки ми живемо в борг», - зазначив він.

За його словами, в 2019 році мав відбутися аудит МВФ, який зірвала пандемія коронавірусу.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

«МВФ – це взагалі окрема історія. В кінці 2019 року було намічено аудит Міжнародного валютного фонду з метою отримати відповідь на питання, наскільки ефективно і раціонально були використані кошти, але пандемія коронавірусу зупинила цей процес. МВФ знову став одним з провідних світових кредиторів за 2020 рік», - сказав Бізяєв.

За минулий рік МВФ 82 країнам списав, реструктуризував, знизив відсотки і тіло кредиту на суму близько $82 млрд. І тому в Фонд вишикувалася черга.

«Отримати гроші стало досить проблематично з точки зору того, що занадто багато людей зібралося на цій галявині. Людей в сенсі країн. Відповідно, 2021 фінансовий рік почався з простого питання – закрити діру у власному бюджеті і розподілити пріоритети», - говорить експерт.

Судячи з того, що сказав офіційний представник МВФ в Україні, до травня-червня МВФ поки не розглядає можливості кредиту.

«З точки зору фінансового балансу – я б не згущав фарби. Не ті суми у нас виплат в цьому році по боргах МВФ. Проблема в тому, що пауза в кредитуванні від МВФ означає те, що на паузу можуть бути поставлені інші кредитні програми, які тим чи іншим способом підв'язані до Міжнародного валютного фонду: Світовий банк, Європейський банк реконструкції і розвитку, кредитні гарантії урядів деяких держав. Все це буде означати, що постане питання – де брати гроші в умовах того, що наша економіка потихеньку «захлопується», - підсумував Бізяєв.

Раніше Знай.uа повідомляв, що економіст Кущ не радить очікувати швидких прибутків від інвестицій в золото.

Нагадаємо, Атаманюк заявив, що Україна рухається по шляху до феодального ладу.