Юрій Романенко в своєму блозі розповів, чи почав Разумков свою політичну самостійну гру і наскільки ефективна його стратегія в сьогоднішній умовах.

«Звичайно, Разумков почав свою політичну гру. Більш того, він її почав після того, як зважився брати участь в команді Зеленського в 2018 році, і потім, коли він став спікером, звісно, вже було питання часу, коли він спробує вийти на більш високий ступінь суб'єктності. Тому що до сьогоднішнього дня Разумков знаходився в тіні Зеленського, в тіні «слуг народу» і взагалі-то виконував таку технічну роль», - говорить експерт.

Така роль, за його словами, нехарактерна для більшості попередніх спікерів, які, за кількома винятками, мали високу суб'єктність і намагалися вести свою самостійну гру. Наприклад, Олександр Ткаченко, Володимир Гройсман, Олександр Мороз, останній з яких протягом багатьох років був противагою Кучми і зокрема наша конституція є продуктом домовленості між ними.

«Згадаймо Володимира Литвина, він намагався грати ось в таку брилу, яка над усіма, яка така обережна, акуратна. Але насправді йому було важко в цю гру грати, тому що він був затиснутий завжди більшими гравцями. Але він цим користувався, і ми всі пам'ятаємо виборчу кампанію «Україні потрібен Литвин», що було в невеликому сегменті електорату затребувано», - згадує журналіст.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Романенко вважає, що так само і Разумков на сьогоднішній день намагається вийти з тіні Зеленського і «слуг народу» і почати свою гру, оскільки зрозуміло що «слуги народу» втрачають свою популярність, про що свідчать всі останні соцопитування, тому виникає питання, хто ж буде новою привабливою фігурою , яка зможе зірвати вершки.

«Разумков на тлі ось цього просідання Зеленського починає активізуватися. Але, як на мене, він починає займати дуже безперспективну нішу, тому що ось ці перші кроки гри в дусі кота Леопольда, вони взагалі-то на це вказують. Перший ролик, який він виклав, де він йде безлюдним містом, іде безлюдною Верховній Раді, в якомусь кафкіанському стилі - у Кафки є оповідання «Замок» про взаємодію з бюрократією, коли ти цю бюрократію не бачиш, не чуєш, не можеш намацати, а вона реально впливає на тебе. Разумков з цим невиразним посилом відразу викликав масу питань: навіщо ось саме так, кому це було адресовано, які меседжі люди повинні були з цього почерпнути?», - каже Романенко.

Він також зазначає, що багатьох зачепила його позиція з приводу каналів Медведчука, так як Разумков спробував піднятися над цим конфліктом і сказав, що він утримався на голосуванні з приводу цих каналів в РНБО, мотивуючи це тим, що він, як спікер, повинен бути вищим за це і має на це право.

«Це повернення такого «литвінізму» в цей дискурс сьогодні в Україні. Але я думаю, що така позиція невиразна якраз не грає йому на руку, тому що сьогодні Україні не потрібен Литвин і не потрібні політики на кшталт Литвина. Сьогодні Україні потрібен хард, такий проривний, який може рішуче сказати «ні» старій системі, «ні» всім її проявам, а медведчуківські канали, Медведчук, Порошенко і вся ця братія, яка отримала потужний удар від Зеленського в 2019 році, є втіленням цього всього» , - заявляє Романенко.

За його словами, спроба грати в європейську політику, яка характерна для спокійних країн на кшталт Чехії, Голландії, Швеції, не підходить для наших умов і закінчиться нічим.

«Для того, щоб Разумков зрозумів своє майбутнє, свою перспективу з такими меседжами, з такими підходами, він може просто набрати Володимира Литвина і дізнатися у нього, чим ці всі ігри закінчилися в менш складних умовах», - каже Романенко.

Раніше Знай.ua повідомляв, що Чаплига заявив, що Разумков набирає вагу як альтернатива Зеленському.

Нагадаємо, Раїмов заявив, що Зеленський починає знищувати тих, хто привів його до влади.