Коли сировинні країни досягають стелі зростання - вони потрапляють до пастки середніх доходів, коли десятиліттями економіка не росте. Україна наближається до цієї стадії.

Про це сказав економіст Олексій Кущ у своєму блозі "Чесний погляд на економіку".

"Коли сировинні країни досягають ось такої стелі зростання - вони потрапляють в так звану пастку середніх доходів. Тобто, це коли десятками років економіка практично не росте і доходи населення практично не збільшуються. Україна якраз зараз на підході до цієї ситуації. Найближчим часом вона якраз може потрапити в цю пастку середніх доходів, коли темпи зростання економіки будуть украй низькими і такими ж украй низькими будуть темпи зростання середньої заробітної плати, і ми вичерпаємо свій потенціал зростання і знаходитимемося ось в такому животінні досить тривалий період часу", - сказав Олексій Кущ.

Він відмітив, що концепцію "пастки середніх доходів" сформував економіст Баррі Ейхенгрін. Він вивчав такі ж країни, як Україна, тільки в Латинській Америці.

Популярні новини зараз
Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

"Він говорив про те, що сировинні латиноамериканські країни на експорті сировини дуже швидко показали економічне зростання доходів населення, але потім потенціал зростання експорту за рахунок продажу сировини був вичерпаний, тому що сировинні товари - вони мають певну стелю зростання ціни і стелю, навіть не стеля просто ціни, а стеля виробництва. Це товари зі спадаючою віддачею. Тобто, кожна нова тонна зерна і кожна нова тонна руди здобута за допомогою використання нових технологій - вона вимагає все більших і більших витрат", - додав економіст.

Він підкреслив, що є певні обмежувачі: не можна добути більше руди, ніж її є в землі і не можна виготовити більше кукурудзи, ніж це визначається певними технологічними чинниками.

Нагадаємо, як повідомляв Знай.ua, ухвалення закону про зменшення промислових викидів №4167 знищить промисловість, якщо влада не запропонує інструменти для фінансової підтримки.

Окрім цього, Знай.ua повідомляв, що на думку економіста, в Україні купівельна спроможність нижча, ніж в Угорщині з 10-мільйонним населенням, а люди через тарифи стають жебраками.