У партії «Слуга народу» вирішили, що соціалісти з них вийшли не краще, ніж лібертаріанці, і тепер оголосили себе меритократами.

Наскільки таке рішення виправдане, розповідає анархіст Михайло Чаплига в відеоблозі «Чаплига без питань».

«Річ у тім, що меритократія - це спосіб реалізації, механізм, але ніяк не ідеологія. Це - процес забивання цвяхів молотком, а не сам молоток. Ідеологією може бути комунізм, соціал-лібералізм, консерватизм - вибирайте до смаку. Спосіб її реалізації, утвердження в суспільстві, формування виконавчої вертикалі - це меритократія, тобто конкурси, визначення авторитету людини, її знань, здібностей. Але товариші не зовсім зрозуміли, що це таке», - каже Чаплига.

Та й чи підходить цій партії таку назву? Михайло Чаплига вважає, що правий був відомий економіст Юрій Атаманюк, який запропонував використовувати термін «какістократія», введений в 1644 році англійським проповідником Полом Госнольдом. Це поняття протилежно аристократії, і означає владу найбільш некомпетентних або недобросовісних громадян, які цілеспрямовано відбираються саме за цими критеріями.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

«Я вважаю, що для такої партії цей термін підходить найкраще», - підсумовує аналітик.

Раніше, як повідомляє Знай.ua, Михайло Чаплига порадив Україні на міжнародній арені брати приклад з тих держав, у яких немає постійних друзів чи ворогів, але є постійні інтереси.

Також він запропонував свою версію причин закриття телевізійних каналів Тараса Козака.